Здраве и красота

Напитки, които подобряват настроението

Когато сте стресирани – чай от лайка с прясно мляко

28.11.2016г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствате се напрегнати, раздразнителни, трудно се концентрирате и безсънието е част от ежедневието ви? Със сигурност се нуждаете от нещо, което да ви помогне да контролирате този прилив от отрицателни емоции. Споделяме няколко чудесни напитки, които ще ви помогнат да подобрите своя физически и емоционален баланс.

Когато сте разсеяни – топла вода с лимон

Дехидратацията оказва негативно влияние върху целия организъм, включително и върху нашите нива на концентрация. Когато се чувствате разсеяни, а имате редица задачи за изпълнение, сипете си чаша вода и добавете в нея малко пресен лимонов сок и парче от плода.

Редица изследвания доказват, че миризмата на лимон може да подобри производителността. Също така цитрусовият плод ще ви осигури и витамин С, който е важен за синтеза на норепинефрин – невротрансмитер, който влияе върху частта от мозъка, отговаряща за нашето внимание.

Когато сте стресирани – чай от лайка с прясно мляко

Чаят от лайка доказано помага за облекчаване на тревожността и раздразнителността. От друга страна млякото съдържа конюгирана линолова киселина, която увеличава притока на кръв към мозъка и противодейства на ефектите на кортизола, който е хормон на стреса.

Когато се почувствате напрегнати, направете си ароматен чай от лайка с малко мед и мляко. Веднага ще почувствате облекчение.

Снимка: istock

Когато се чувствате тъжни – айрян или смути с кисело мляко

Всичко, което ви трябва, за да премахнете лошите мисли и да се разведрите е чаша айрян или смути с плодове и кисело мляко. Благодарение на белтъка в млякото по естествен път се повишават невротрансмитерите, отговорни за доброто настроение.

В допълнение пробиотиците, които приемате чрез киселото мляко, според някои експерти могат да помогнат за елиминирането на депресията.

Когато се чувствате неспокойни – черешов сок

Безсънието се отбива при всеки един от нас. След тежък работен ден, здравословни неразположения или проблеми от друго естество, нарушеният сън ни е гарантиран. Според последни проучвания, ако консумираме по два пъти на ден чаша сок от череши, по естествен път ще регулираме хормона мелатонин, който е отговорен за заспиването.

Ето защо час преди лягане винаги пийте сок от череши и когато имате възможност си приготвяйте пресен такъв.

Свързани статии

Когато сте неудовлетворени и ви липсва енергия – зелен чай с канела

Зеленият чай е един от най-полезните за организма. Той е богат на антиоксиданти, витамини и има способността да помага в балансирането на емоциите. Ароматът на канела също доказано подобрява настроението.

Уханието ѝ създава усещането за бодрост, но също така спомага и за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Двете в комбинация ще подобрят тонуса и настроението ви.

 

Коментирай