Здраве и красота

Защо е полезна супербилката ашваганда?

И за какво помага

16.12.2016г. / 08 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ашваганда е невероятна супербилка, която не е толкова популярна у нас, но пък заслужава да стане такава. Нейният принос за здравето е доказан. Тя допринася за поддържането на организма млад, здрав и активно се бори с различните заболявания.

Ашваганда се намира в повечето билкови аптеки, както и някои биомагазини. Сдобийте се с нея, защото тя има невероятни ползи за организма. Кои са те?

Стимулира нервната система

Нервната система и мозъкът са част от сложна схема, която се товари ежедневно. Ето защо трябва да бъде стимулирана да отпочива и да се освобождава от стреса. Ашваганда помага в тази насока. Тя има потискащо хормоните на стреса действие, предпазва от изпадане в депресия и дори намалява риска от Алцхаймер.

Полезна е и за щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е орган с особена деликатност и крехкост. Днес много жени страдат от различни заболявания на щитовидната жлеза. Срещат се и немалко мъже с подобни страдания.

Ашвагандата помага за контрола на хормоните на щитовидната жлеза и потиска автоимунната атака, която в повечето случаи стои зад проблемите с тази жлеза.

Ефикасна е в борбата с рака

В тази супербилка се крият множество вещества, възпрепятстващи растежа и деленето на раковите клетки. Според изследванията, ашваганда потиска развитието на рак на белите дробове, гърдата, яйчниците, дебелото черво, мозъка – на практика едни от най-агресивните видове рак.

Потиска възпаленията

Възпаленията от негноен тип в тялото могат да предизвикат сериозни изменения в тъканите. Хроничните и острите възпаления предизвикват имунен отговор, който може да усложни ситуацията в организма и справянето със съответното заболяване.

На помощ идва ашвагандата. Тя потиска възпаленията и намалява отока и болките, особено при хронични заболявания.

Влияе на настроението

Тъй като ашвагандата намалява секрецията на хормони на стреса, тя има свойство да бори депресията. Естествените нива на хормоните на щастието се повишават, от което настроението също се подобрява.

Потиска хроничния стрес

Хроничният стрес е пряко свързан не само с начина на живот, но и със секрецията на хормони на стреса от надбъбречните жлези. Потискайки свръхсекрецията на хормони от тях, ашвагандата допринася за контрол на надбъбречната умора. Като полезен краен резултат от това е и намаляването на теглото, което в много случаи се дължи именно на кортизола.

Сърдечното здраве също се подобрява благодарение на понижените нива на кортизол.

Дава енергия

Ашваганда или по-точно отварата от нея, се използва за повишаване на енергийните нива. Тя намалява възпаленията, болката и умората след тренировка. Енергията, която дава, подобрява издръжливостта при активно спортуващи и помага за по-качествено изгаряне на мазнините.

Контролира нивата на кръвната захар и инсулина

Ашвагандата има свойството да прави клетките по-чувствителни към собствения инсулин. По този начин инсулиновата резистентност намалява, а нивата на кръвната захар спадат. Това не само предпазва от диабет, но и облекчава усложненията при наличен такъв.

Снимки: iStock

Коментирай