Диетата не е само за отслабване. Тя може и да лекува. Всъщност, диета е всеки хранителен план, който избираме да следваме. Както храната може да ни разболее, така може и да ни помогне.

Псориазисът е хронично кожно заболяване, характеризиращо се с трудното си овладяване. Но с подходяща диета и консумация на определени храни, то може да се повлияе много добре.

С какво да се храним, ако страдаме от псориазис?

Риба и морски дарове

Това е най-добрата храна за псориазиса. Омега-3 мастните киселини в тези продукти правят чудеса с кожата. Изобилието от полезни мастни киселини омекотява лющенето и потиска възпалението. Имунната система също се подхранва от редовната консумация на риба и морски дарове, което оказва благотворно влияние върху симптомите на псориазис.

Моркови и тиква

Морковите и тиквата са едни от най-богатите на бета-каротин зеленчуци. Той има отношение към кожата и облекчава възпаленията в нея. Ето защо са ефикасни и при страдащи от псориазис. Към групата на богатите на важния в борбата с това заболяване бета-каротин влизат още сладките картофи, спанакът, къдравото зеле, броколите.

Зърнени храни

Всякакви зърнени и пълнозърнести изделия влияят положително на хроничните кожни заболявания, в това число и псориазисът. Концентрацията на полезни фибри в тях, както и антиоксидантите работят в полза на кожата, потискайки възпаленията.

Още по темата

Авокадо и ядки

Авокадото и ядките са сред най-полезните срещу псориазис храни. В тях се съдържат огромни количества полезни мононенаситени мазнини, които активно се борят с кожните промени при псориазис, както и с неприятните симптоми, предизвикани от него.

Боровинки

Не само боровинките, но и ягодите, червените боровинки, къпините, смокините и мангото съдържат мощни антиоксиданти, витамини и фитохимикали, които силно противодействат на кожните изменения при псориазиса. Горските плодове имат изобилие от антиоксиданти, а боровинките са сред най-полезните в това отношение.

Снимки: istock