Здраве и красота

Гръдни болки, които тичането може да предизвика

Не всички означават проблем със сърцето

30.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е една от най-натоварващите кардио тренировки. Тя мобилизира и напряга абсолютно всички мускули като едновременно с това провокира и значително ускоряване на пулса. Ето защо често явяващ се проблем при тичащите може да се окаже силната болка в областта на гръдния кош.

Какви могат да са причините за тази болка?

Просто сте още в началото

Тичането може да се превърне в рутинна тренировка, но всяко нещо си има начало. Ето защо, ако все още сте нов бегач, болката може да идва именно от това. На организма му е нужно време да се адаптира към настъпилата промяна в режима, затова и мускулният отговор е появилата се болка.

Болката може да се дължи и на невъзможността на белите дробове да смогнат със снабдяването на тялото с кислород. Кардио тренировката изисква голямо количество кислород, който да осигури изхранването на клетките, тъканите и органите по време на активното упражняване. Това може да е в основата на силната болка в гръдния кош.

След като тялото се адаптира към новия активен режим, болката отшумява.

Гръдните ви мускули търпят спазми

Всяко ново усилие за мускулатурата напряга мускулните влакна. Ето защо, докато се постигне адаптация към новия режим, могат да се появят болки и спазми. Много хора мислят, че тичането е предимно усилие за краката. Но активно участват и ръцете, чиито мускули са пряко свързани с гръдните мускули.

Ето защо при всеки замах вие тренирате и гръдните мускули. Ако все още тялото ви не е свикнало с този режим или ако сте прекалили с интензитета на тренировката, могат да се появят гръдни болки.

Имате недиагностициран проблем с белия дроб

Неприятна възможност, но все пак не е изключена. Някои белодробни проблеми са свързани с физическото напрягане и най-вече кардио тренировките. Неслучайно те се наричат още аеробни тренировки, тоест изискващи повече кислород предвид активността им.

Ако е налице белодробно заболяване, при такъв вид тежко натоварване може да се появи гръдна болка, която страдащият да обърка със сърдечен проблем.

Проблем със сърцето

Това е първото нещо, което страдащият би си помислил, че се случва при налична болка в гръдния кош – сърдечен проблем. Това е напълно възможно, но не е задължително.

Страдащите от заболяване на коронарните артерии изпитват затруднение при тичане и друг тип кардио тренировки, тъй като изпомпването на кръвта е силно възпрепятствано. Състоянието се нарича „ангина пекторис“ и се характеризира с болки, спазми, задух, гадене, повръщане, силно ускорен пулс, замаяност.

Стомашни киселини

При тичането, особено ако е интензивно и продължително, може да се провокира връщането на киселини от стомаха към хранопровода. Те предизвикват изгаряща болка, която страдащият може да обърка със сърдечен проблем.

Ако пък си имате доказан проблем с киселините (гастроезофагеален рефлукс), той може да е в основата на гръдната болка, тъй като при интензивно тичане се провокират спазми в мускулатурата на диафрагмата. При наличен проблем със стомаха тези спазми могат да предизвикат изтласкване на киселини извън стомаха.

При поява на силна гръдна болка, особено ако тя не е еднократно явление, задължително трябва да се консултирате с лекар за установяване на точната диагноза.

Снимки: iStock

Коментирай