Здраве и красота

Натурални начини за стимулиране на щитовидната жлеза

Жените страдат по-често от заболявания на важния орган

04.12.2016г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щитовидната жлеза е много важен орган в човешкото тяло. Тя регулира редица процеси, касаещи качеството на работа на органите и системите. Заболяванията на щитовидната жлеза могат да окажат пагубно влияние върху сърцето, очите, бъбреците, половата, нервната системи и да доведат до куп вторични усложнения.

Обикновено от заболявания на щитовидната жлеза страдат жените, въпреки че и мъжете не са застраховани. Най-често заболяванията на щитовидната жлеза се делят на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм в зависимост от това дали функцията на жлезата е намалена или увеличена.

Заедно с конвенционалното лечение, което лекарят ви ще ви изпише, можете да повлияете на жлезата по алтернативен начин. Ето как да противодействате на дисфункцията ѝ по естествен път.

Избягвайте флуорида

Флуоридът се използва предимно в пастите за зъби. Той обаче може да предизвика различни здравословни проблеми, като един от тях е хипофункция на щитовидната жлеза. Избирайте пасти за зъби и вода за уста без съдържание на флуорид. На пазара поне има разнообразие.

Избягвайте глутена

За хората, които имат глутенова непоносимост е важно да се подчертае, че глутенът може да вреди на щитовидната им жлеза. Ето защо ограничаването му или пълното му изключване от менюто може да окаже благотворно влияние върху този проблем.

Внимавайте за тежките метали

Не осъзнаваме колко много насищаме тялото си с тежки метали. Средата, в която живеем, храната, която ядем – всичко това има значение за отравянето на организма. Те директно атакуват щитовидната жлеза и я увреждат необратимо. Според някои изследвания, кантарионът е билката, която най-ефективно противодейства на тежките метали в организма и спомага за извеждането им.

Преборете стреса

Стресът и хормоните на стреса могат да повлияят много силно на работата на щитовидната жлеза. Ето защо е важно да намалите стреса в ежедневието си като му противодействате с приятни занимания и спорт. Билки като ашвагандата например помагат за естествено понижаване на кортизола в кръвта.

Свързани статии

Яжте по-малко въглехидрати

Злоупотребата с въглехидрати, както рафинирани, така и естествени, може да доведе до увреждане на щитовидната жлеза. Внимавайте какво количество въглехидрати консумирате, както и от какъв вид са те.

Следете нивата на йода

Йодът е елемент, който играе важна роля за здравето и функцията на щитовидната жлеза. Следете нивата му. Правете редовни изследвания, за да сте сигурни, че не страдате от дефицит на йод.

Приемайте и селен

Обсъдете с лекаря си дали се налага да приемате и добавка селен. Ако е необходимо, можете да го приемате под формата на хранителна добавка или да наблегнете на консумацията на бразилски орехи, сьомга, говеждо, кромид и пресен лук, чесън, гъби.

Снимки: iStock

Коментирай