Здраве и красота

Как да намалим риска от ревматоиден артрит?

Никой не е застрахован!

12.12.2016г. / 07 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ревматоидният артрит е болезнено и инвалидизиращо с годините автоимунно заболяване, засягащо ставите. Страдащите обикновено изпитват скованост и силни болки. Възпаленията в ставите са постоянни и предизвикани от атаката на имунната система. Ето защо трудно могат да бъдат повлияни и овладени симптомите на това коварно заболяване.

Точната причина за възникването на ревматоидния артрит е неясна и все още учените не са установили механизмите, по които той се отключва, за да могат да го контролират и лекуват.

Можем обаче да намалим значително риска от появата на ревматоиден артрит. Ето как:

Спрете цигарите

Пушенето води не само до рак, но и до редица заболявания и хронични състояния, едно от които е ревматоидният артрит. Според редица проучвания, тютюнопушенето е най-контролируемият фактор, водещ до ревматоиден артрит. Спирането на цигарите оказва значително положително влияние върху риска от заболеваемост.

Майките пушачки пък увеличават риска от отключване на това заболяване не само в собствения си организъм, но и в този на децата си.

Кърмете

Ако ви предстои да станете майка, не се колебайте да кърмите детето си, вместо да се притеснявате за красотата на гърдите си. Кърменето има изключителни ползи за вашето здраве и това на бебето, сред които е намаляването на риска от ревматоиден артрит.

За съжаление, мъжете не могат да се възползват от благата на кърменето, но дамите трябва да го имат предвид и да не се плашат от този акт на майчинска любов.

Снимка: iStock

Прием на противозачатъчни

Противозачатъчните имат противоречиви ползи. Модерните таблетки антибебе са с ниски дозировки на естроген, за разлика от първите такива, произвеждани през 60-те и 70-те години на миналия век.

Според някои изследвания противозачатъчните могат да окажат влияние върху риска от ревматоиден артрит като го намалят. Не взимайте това решение обаче, ако не сте го обсъдили с лекар, защото приемът на орални контрацептиви изисква мнението на специалист.

Мненията по въпроса са противоречиви. Оралните контрацептиви могат както да помогнат, така и да навредят.

Упражнявайте се

Редовните физически упражнения укрепват мускулите, ставите, хрущялите и сухожилията. Те са полезни за раздвижването на ставите, освобождаване на напрежението, успокояване на болката и редуциране на сковаността. Това важи както за вече страдащите от ревматоиден артрит, така и за работещите в седнало положение продължително време.

Тренировките намаляват риска от отключване на ревматоиден артрит значително, сочат редица изследвания по темата. Като допълнителни ползи от тренировките се явяват редуцирането на теглото и намаляването на стреса.

Коментирай