Здраве и красота

Какаово масло при бръчки и косопад

Преоткрийте красотата си

13.12.2016г. / 07 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че наричат какаото „храната на боговете“? Маслото, което днес често консумираме или прилагаме върху кожата си, е намерило своето приложение още преди хилядолетия. Какаовото масло има приятен аромат, а в следващите редове ще видите защо е добре по-често да го ползвате.

Антистарееща грижа

Една от причините какаовото масло да бъде толкова ценено е наличието в него на висока концентрация на антиоксидантни съединения, сред които са олеинова, палмитинова и стеаринова киселина.

Въпреки, че това са мастни киселини, те са полезни за организма и помагат за неутрализиране на свободните радикали, особено в кожата. По този начин се намалява оксидативният стрес, което от своя страна намалява признаците на стареене на кожата като бръчки и старчески петна.

Прави косата по-здрава и красива

Какаовото масло има прекрасен аромат, но освен това нанесено върху косата, спомага за нейното хидратиране и възстановяване. Освен че я прави гладка и блестяща, може да намали риска от появата на пърхот и косопад.

Ароматерапия

Чистото какаово масло е достатъчно наситено с аромати, което го прави идеално за вашата домашна ароматерапия. На уханието на шоколад и ванилия е трудно да се устои. Можете да го комбинирате с няколко капки масло от нероли, което е с много свеж аромат и помага за намаляване на тревожността и депресията.

Ползвайте маслата в комбинация като лосион за тялото или ги добавете към вашата топла вана и ароматна лампа.

Намалява възпаленията по кожата

Богатата комбинация от мастни киселини и антиоксиданти в какаовото масло, го прави идеална грижа за страдащите от псориазис, екзема, обриви, леки изгаряния или други видове възпаления. Нанесено върху кожата, само след няколко минути намалява дразненията и успокоява дълготрайно проблемните зони.

Свързани статии

Също така, какаовото масло е чудесна грижа за третирането (или като превенция за тяхната поява) на стрии. Ето защо често се включва в състава на козметиката за бременни.

Вместо пяна за бръснене

Когато пяната ви за бръснене е свършила, спокойно може да ползвате какаово масло. Вземете си душ, след което нанесете малко количество от маслото върху кожата. Не само бръсненето ще е лесно, но след това кожата ви ще е подхранена, мека и ще се намали рискът от сърбеж и появата на малки пъпчици.

Коментирай