Здраве и красота

Водата от сладките картофи помага в отслабването

Не я изхвърляйте!

26.12.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладките картофи са не просто сладка алтернатива на обикновените картофи. Те могат да помогнат в регулирането на теглото и кръвното налягане. Дори отпадъчната вода от варенето на сладките картофи би могла да се използва в регулирането на теглото и неутрализирането на натрупаните мазнини.

Това сочат данните от няколко независими проучвания, пише medicalnewstoday.com.

Сладките картофи съдържат изключително питателни и здравословни вещества. Сред тях са витамините от група В, антиоксиданти, витамин А, витамин С, даващи енергия и стимулиращи образуването на нови кръвни клетки. Веществата в сладките картофи се свързват дори с превенцията на различни видове рак.

Отпадната вода от сладките картофи е много богата не само на изброените вещества, но и на скорбяла, която има силни ефекти при отслабването и помага за ускоряването на храносмилането и топенето на мазнините. Това установява изследване, публикувано в списанието Heliyon.

Също така екип от японски учени от Националната земеделска изследователска организация по храните провел експерименти, свързани с отпадните води от сладките картофи след варене. Те също потвърждават положителните ефекти на тази вода и дори планират разработване на програма за включването ѝ в промишлен мащаб.

Снимка: iStock

Според тях, въздействието ѝ срещу глобалното затлъстяване би било много ефикасно. В световен мащаб се произвеждат повече от 100 милиона метрични тона сладки картофи годишно. 90% от тази реколта се отглежда в развитите страни. Ето защо планът би имал ефект, смятат изследователите.

Свързани статии

Сладките картофи са много подходящи за изработка на различни промишлени храни като паста, бонбони, пектин, брашно и нишесте. Резултатът от тази промишленост обаче е изхвърлянето на отпадните води от обработката им в океаните и реките. Вместо природата да се поставя в риск от тази вредна практика, отпадните води от обработката биха могли да бъдат филтрирани по специални технологии и използвани за получаване на храни и напитки, помагащи в отслабването.

Водата от сладките картофи влияе на телесното тегло, редуцира мастната тъкан и потенциално подобрява цялостния здравен статус, смятат изследователите.

Експеримент с лабораторни мишки показва, че водата от сладките картофи намалява драстично холестерола, триглицеридите и обръща процеса на чернодробната стеатоза само за месец. Това има положителни ефекти върху страдания като метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 2.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Сега пък "глобално затлъстяване"! Преди месец нали ни пробутвахте за образец една "сочна", ....кг +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати