Здраве и красота

Защо си заслужава да ядете водорасли по-често

За многобройните ползи за здравето от водораслите

28.12.2016г. / 14 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водораслите са суперхрана. Наричат ги така заради многобройните ползи за здравето и организма, които носят. Следващият път, когато се намръщите при вида на суши помислете отново – водораслите в него заслужават вашето внимание.

Те могат да се консумират още в супи, салати, печени и варени ястия. Вижте за какво помагат водораслите и защо трябва да ги консумирате по-често.

Ускоряват изгарянето на мазнини

Водораслите неслучайно се препоръчват в редица хранителни режими за отслабване. Те имат свойството да ускоряват процеса на топене на излишната мазнина в тялото. Проучване от 2010 година показва, че редовната консумация на водорасли ускорява изгарянето на мазнини с до 75%, потискайки действието на ензима липаза.

Премахват подуването

Водораслите облекчават усещането за подпухналост и подуване, тъй като допринасят за подобряване на диурезата и извеждат излишната вода от организма. Те регулират още перисталтиката на червата като освобождават коремната кухина от задържаните газове.

Укрепват костите

Тези невероятни морски растения съдържат огромни количества калций, много по-големи от тези в млечните продукти. Този минерал има пряко отношение към здравината и плътността на костите. Ето защо редовната консумация на водорасли може да спомогне за редуциране риска от остеопороза.

Водораслите са богати на желязо

Жените, страдащи от анемия и онези, които са в риск от намалено количество на този важен елемент трябва да обръщат по-специално внимание на водораслите в менюто си. Те могат да помогнат за възстановяване баланса на желязото в организма, а заедно с него и нивата на хемоглобин в кръвта.

Регулират функцията на щитовидната жлеза

Йодът е важен елемент за функцията на щитовидната жлеза. Той се съдържа в завидни количества във водораслите. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, обсъдете с лекаря си консумацията на храни, богати на йод, включително водорасли.

Водораслите борят възпаленията

Водораслите са богати на магнезий, а той има свойството да потиска възпаленията в организма. Хроничните възпалителни процеси могат да предизвикат различни усложнения и да нарушат работата на отделни органи и системи. Магнезият има грижата такива процеси да бъдат потиснати. Той възстановява тъканите и тяхната функционалност.

Регулират кръвното налягане

Някои изследвания установяват, че ензимите и веществата във водораслите имат отношение към високото кръвно налягане. Ежедневната консумация на водорасли може да понижи кръвното налягане с няколко пункта.

Подобряват настроението

Активните вещества във водораслите, особено в хлорелата, имат свойството да потискат хормоните на стреса, водещи до депресия, тревожност и безпокойство. Според проучванията, малко по-малко от 2 г екстракт от хлорела може да повлияе много добре на симптомите на депресия като значително повдигне настроението. Забравете антидепресантите – яжте водорасли!

Снимки: iStock

Коментирай