Здраве и красота

До какво водят изкуствените ароматизиращи вещества?

Те са навсякъде около нас, не само в парфюмите и козметиката

16.01.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневието ни е белязано от въздействието на изкуствените миризми. Те са навсякъде около нас. Ползваме прахове за пране с ароматизиращи частици, парфюми, дезодоранти, ароматизатори за дома, козметика, шампоани, балсами, всякакви сапуни и какво ли още не.

Не си даваме никаква сметка какво всъщност представляват всички тези миризми. Те са не просто приятни аромати, а истински убийци.

Natural News цитира изследване, което установява връзката между изкуствените аромати в бита с рака, астмата, алергиите и вродените дефекти.

Проучванията показват, че повечето употребявани в индустрията химикали не са описани в етикетите, както и вредното им въздействие. Ще се изненадате с колко различни сериозни заболявания се свързват тези синтетични аромати.

Изследването показва още, че освен до гореспоменатите заболявания, изкуствените ароматизанти могат да доведат до мигрена, замъглено зрение, кожни, хормонални проблеми, увреждания на лигавиците, респираторни затруднения.

Кои са най-животозастрашаващите ефекти на синтетичните ароматизиращи вещества?

Повишен риск от рак

Поради влиянието на тези вещества върху хормоните в тялото, рискът от развитие на рак се увеличава значително. Свързани с хормонален дисбаланс видове рак са този на яйчниците, гърдата, матката. Именно рискът от тях се повишава значително при често и непрекъснато влияние на изкуствените аромати.

В много спрейове и течности с ароматизиращи вещества се съдържа химикалът стирен, който може да бъде открит в цигарения дим и вредните емисии от автомобилите.

Вродени дефекти

Още изследвания по темата констатират връзката между вродените дефекти и изкуствените ароматизиращи вещества. Ето защо бременните жени трябва да избягват ползването на ароматизирана козметика, домашни пособия, особено освежители за въздух, които са сред най-вредните.

Фталатите са сред най-вредните в това отношение вещества. Те могат да проникнат и в майчината кърма и така да попаднат в организма на бебето.

Свързани статии

Астма и респираторни заболявания

Някои проучвания посочват одеколоните като един от главните причинители на астма и респираторни затруднения. Те могат да предизвикат кашлица и затруднено дишане дори при хора, които не страдат от хронични заболявания на дихателните пътища.

Алергии

Синтетичните миризми могат да предизвикат най-различни алергични реакции, включително дихателни проблеми, хрема, кихане, кашлица, кожни обриви, главоболие.

Снимка: iStock

Коментирай