Здраве и красота

7 чудодейни маски за лице

Освежете и подмладете кожата на лицето бързо и евтино

24.04.2022г. / 05 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

След празничните дни, когато повечето от нас са прекалили с храна и алкохол, идва време за детоксикация на организма и освежаване на лицето. Вместо да давате пари за скъпи маски, ние ви предлагаме да разгледате какви продукти имате в кухненските шкафове и хладилника и да си направите сами домашна маска за лице.

Предлагаме ви няколко прости и евтини за приготвяне маски, с които да освежите и подмладите лицето, според вашия тип кожа.

Маска за свиване на порите, премахване на пигментни петна и черни точки

В купичка направете комбинация от хума, няколко капки лимонов или портокалов сок, сок от краставица и белтък. По желание вместо сок от краставица може да използвате предварително сварен зелен чай, за да увеличите количеството на антиоксидантите.

Маската отново се нанася върху почистена кожа за 15-20 минути. Прави се 2 пъти седмично.

Маска за лице за нежна кожа

 

Свързани статии

Тази маска е добре да се прилага сутрин. Има приятен аромат и съживява кожата, за да разкрие прекрасния ѝ натурален блясък. Антиоксидантите в нея отстраняват замърсяванията и работят през целия ден за предпазване от запушвания на порите.

Какво ви трябва: 3 супени лъжици прясно смляно кафе, 2 супени лъжици какао на прах, 2 супени лъжици заквасена сметана, 1 супена лъжица мед.

Смесете съставките и нежно масажирайте кожата на лицето. Нанесете тънък слой и върху шията. След като направите неколкоминутен масаж, оставете сместа да подейства върху кожата за около 20 минути. Изплакнете с хладка вода.

Ексфолираща маска срещу черни точки с индийско орехче

Ще ви трябват още сода за хляб, сок от пресен лимон, захар, сол и заквасена сметана. Смесете първо сухите съставки, разбъркайте ги добре. След това мокрите. Накрая смесете всички заедно като бъркате много енергично, за да смесите всички продукти и да се получи паста.

Приложете върху кожата с леки кръгообразни и масажиращи движения. Концентрирайте се върху черните точки и наблегнете на тях. След това нежно изплакнете с хладка вода. Правете това през ден за около 5 минути. Насладете се на чистото си лице! За аромат можете да добавите и малко канела.

Маска за всеки тип кожа за мигновено освежаване


Алфа-хидрокси киселините бързо ексфолират кожата, разкривайки нейната красота. Тези полезни киселини се съдържат в млечните продукти, плодовете. Запишете си следващата маска и разкрийте красотата на кожата си.

Необходими съставки: 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 супена лъжица какао на прах, 1 яйчен белтък, 1 супена лъжица мед

Смесете всички съставки добре до получаването на хомогенна смес. Нанесете маската върху лицето и шията и оставете да престои 10 минути, а след това изплакнете с хладка вода.

Маска срещу разширени пори

Тази облекчаваща кожата на лицето и свиваща порите магия е трудно да се нарече маска, но пък има страхотен ефект. Може да се направи по всяко време у дома, а приготвянето ѝ е изключително лесно.

Трябват ни само формичките за лед, в които да сложим преварена вода и да прибавим нарязана мента, магданоз, маточина. Оставяме да замръзне и когато се сетим, (например вечер), прибирайки се от работа вземаме едно кубче и обтриваме с него лицето и шията си. А някои от кубчетата може да използваме за отпускащ коктейл.

При всички положения тези вълшебни кубчета ще са ни от полза. Веднъж като придобием навик да ги складираме във фризера си ще открием нови и нови приложения.

Маска с картоф, зехтин и мед срещу тъмни кръгове

Картофите съдържат съединения, които могат да помогнат за облекчаване на тъмните кръгове, защото действат като естествен ексфолиант. Зехтинът ще помогне за стягането на кожата около очите, а медът помага за подхранване и овлажняване на засегнатата област.

Начин на приготвяне: Обелете 1 картоф и го настържете на ситно. Към него прибавете 1 супена лъжица мед и една супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре и нанесете сместа под долните клепачи. Оставете за половин час и измийте с хладка вода. За да облекчите тъмните кръгове, нанесете маската преди лягане, така ще има по-голям ефект върху кожата.

Зимна маска с тиква за красива кожа

Една от най-добрите зимни грижи за кожата на лицето е маската с тиква. Тиквата е богата на цинк, който помага на кожата да не отделя излишно количество себум. Освен това този есенно-зимен плод осигурява и една нежна ексфолиация на кожата.

За да си направите маската ще ви бъдат необходими 2 супени лъжици ситно настъргана тиква, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 яйчен жълтък или белтък (ако ви е по-мазна кожата използвайте белтък) и 1 голяма лъжица мед. Всички съставки се разбъркват добре. Маската се нанася на почистена кожа за 15-20 минути.

Снимки: iStock

Коментирай