Здраве и красота

Ванилово масло за релакс и кожа без бръчки

Намалява петната и релаксира

15.01.2017г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Харесвате ли аромата на ванилия? Сладки нотки, които напомнят за крем, сладолед, за сладкиши. Има много и различни начини да се наслаждаваме на аромата на ванилията и един от тях е чрез използването на етерично масло. То има много предимства за здравето и красотата. Вижте някои от тях.

За повече релакс

Маслото от ванилия е едно от най-често използваните в ароматерапията. Неговият аромат спомага за успокояване на ума и намаляване на стреса. Някои проучвания показват, че хората, които по-често се излагат на аромата на ваниловото масло са по-спокойни и в по-добро настроение.

Богато на мощни антиоксиданти

Маслото от ванилия съдържа някои мощни антиоксиданти, които могат да защитават кожата от вредите, причинени от свободните радикали. То се използва често в козметичната индустрия заради аромата и способността му да забави признаците на стареене, като бръчки и старчески петна.

Успокоява изгарянията

Като всички етерични масла, маслото от ванилия не трябва да се прилага върху кожата неразредено. Може да се добавя към лосиона за тяло или да се комбинира с базово масло (то е на растителна основа, предлага се в биомагазините и не само).

Ако имате леки изгаряния или порязвания, разреденото ванилово масло ще помогне за по-бързото възстановяване на кожата. То има естествено антибактериално действие и намалява риска от инфекции.

Помага при акне

Антибактериалните свойства на ваниловото масло могат да бъдат и част от терапията срещу акне. Нанесено върху кожата, маслото елиминира голяма част от бактериите, кожните инфекции и намалява видимостта на белезите и петната.

Прави косата копринена и гладка

Добавете няколко капки масло от ванилия в шампоана, който ползвате. Косата ви мигновено ще стане копринено мека и блестяща. Може да добавите 5 капки от етеричното масло и към 2 супени лъжици масло от жожоба и 7 супени лъжици масло от шеа.

Нанесете маската на косата си и я оставете да действа 15 минути. След това може да я измиете с подходящ шампоан.

Използвайте го като парфюм за тяло

Етеричното масло от ванилия има фин приятен аромат и може да се използва в комбинация с други козметични продукти. Смесете няколко капки от него с какаово масло или лосион за тяло.

Свързани статии

Не само ще подхрани кожата ви, но ще остави нежен парфюм върху нея, който ще релаксира сетивата ви.

То е афродизиак

Въпреки че си говорим за красота, няма как да не споменем, че маслото от ванилия е афродизиак, който е използван още преди векове за стимулиране на сексуалното желание. Когато правите масаж на любимия винаги добавяйте и няколко капки ванилов аромат към олиото или маслото, с което го масажирате.

Снимка: istock

 

Коментирай