Здраве и красота

Хранителни навици, водещи до депресия

Прекалявате с кафето

29.01.2017г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че здравословното хранене е важно, за да имаме здраво тяло. Оказва се, че това, което консумираме като храни и напитки може да бъде източник на депресия. Ежедневното ни меню трябва да ни дава енергия, да е балансирано, да е богато на важни хранителни елементи, но и да не действа негативно върху нивата на серотонина, на който дължим доброто си настроение.

Твърде много кофеин

Често кафето се оказва единствената напитка, която може да ни помогне да завършим планираното за деня. Въпреки че напитката има редица ползи за здравето, когато прекалим с консумацията ѝ, и ако за деня сме консумирали и други напитки със съдържание на кофеин, това може да повиши риска от депресия.

Според проучвания твърде многото кофеин може да бъде причина за намаляване нивата на серотонин, което води до безпокойство, раздразнителност, неспособност за концентрация.

Твърде много захар

Какво количество захар консумирате на ден? Помислете как подслаждате кафето си, дали и колко често хапвате сладкиши. Серотонинът е от решаващо значение за регулиране на редица телесни функции, включително цикъла на съня, контрол на болката, гладът към въглехидрати, храносмилането.

Ниските нива на серотонин са също свързани с понижение на имунната функция. Консумация на твърде много захар е причина за покачване на кръвното налягане, което повишава и нивата на хормона на стреса кортизол. Това определено действа отрицателно на нашето настроение и нагласа.

Консумацията на алкохол

Пиете, за да се отпуснете, за да забравите, за да повишите настроението си. Но това е само временно. Всъщност алкохолът е депресант. Редовната консумация на алкохолни напитки се отразява негативно върху цялата централна нервна система. Много е важно как функционира тя, тъй като контролира „обработването“ на нашите емоции. Също така, алкохолът действа и върху специфичните рецептори на серотонина.

Честа консумация на пържени храни

Всеки от нас има лоши дни. В тези моменти често прибягваме към „забранените храни“, които ни карат да се чувстваме по-добре. Бургери, картофки, пържени храни, твърде мазни храни.

Докато ги хапваме се чувстваме добре, но след това чувството за вина, особено когато има промяна в теглото ни кара да се чувстваме още по-зле. Всичко, което се приготвя с хидрогенирани масла и съдържа транс мазнини, потенциално би могло да допринесе за появата на депресия.

Свързани статии

Пропускане на закуска

Искате да бъдете в добро настроение? Тогава не пропускайте закуската. Пропускането ѝ може да доведе до понижаване нивата на кръвната захар. Мозъкът не получава достатъчно енергия, за да работи, а това увеличава и риска от депресия, тъй като се синтезира и по-малко серотонин.

Ето защо започнете деня си с нещо вкусно и здравословно. Вашият ум и тяло ще ви бъдат „благодарни“.

Коментирай