Здраве и красота

6 супер полезни въглехидрати при диабет

Как да контролирате кръвната захар и инсулина

03.02.2017г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Страдащите от диабет са ограничени в храненето. Те трябва да спазват хранителен режим, който да облекчава състоянието им, да не провокира резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.

Въглехидратите са веществата, които най-рязко и най-лесно повлияват нивата на тези показатели. Затова от значение е какви точно въглехидрати приемате. Някои от тях са със сложен състав и предполагат по-бавен и качествен разпад в организма. Те помагат за регулиране на кръвната захар и инсулина.

Сладки картофи

Въпреки че този сорт картофи са сладки на вкус, те са многократно по-полезни за диабетици от обикновените картофи. Отново това свойство се дължи на голямото количество фибри в тях, както и на бета-каротина. Могат да се консумират печени, варени, дори пържени пак са по-полезни от другите картофи.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на фибри и бавно разграждащи се въглехидрати. Той е много по-полезен от рафинирания бял ориз, който е лишен от пълнозърнестата си обвивка.

Скоростта на разграждане на въглехидратите в кафявия ориз е много по-бавна от тази при белия.

Овесена каша

Овесената каша е много богата на фибри и растителни протеини, които спомагат за качествено абсорбиране на въглехидратите в нея. Това помага хем за регулиране на кръвната захар, хем за създаване на дълготрайно усещане за ситост и енергия.

Леща

Защо да купувате прескъпата и така модерна киноа, като можете да си купувате българска леща всеки ден? Според изследванията, а и според мнението на видни готвачи с доказан опит, лещата е многократно по-полезна по хранителна стойност от киноата.

Изобщо, бобовите растения са особено полезни за диабетици, защото също се числят към бавно разграждащите се въглехидрати.

Кисело мляко

Киселото мляко е невероятно полезно в много отношения. В него се съдържа полезен меланж от протеини, мазнини и въглехидрати. То е богато още на калций и пробиотици.

Боровинки

Боровинките са сред най-богатите на фибри плодове, които същевременно са и бедни на калории. Именно наличието на фибри позволява бавното и качествено разграждане на захарите в тях. Те спомагат за контролиране на кръвната захар и инсулина.

Снимка: iStock

Коментирай