Здраве и красота

6 признака, че сте прекалили с протеините

Злоупотребявате ли с месото, млечните продукти и яйцата?

02.02.2017г. / 07 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са незаменими хранителни вещества, от които се нуждаем всеки ден. Те са изградени от аминокиселини, от които нашите тела се нуждаят. Аминокиселините участват в изграждането на кръвоносните съдове, нервите, мускулите, косата, кожата, ноктите, изобщо те са градивен елемент на клетките и тъканите.

Ето защо протеините не бива да се пренебрегват, камо ли да се изключват от менюто. Но понякога злоупотребяваме с тях без да си даваме сметка.

Има някои признаци, които подсказват, че сте прекалили с протеините. Кои са те?

Постоянно лошо настроение

Ако сте мрачни, изгубили сте усмивката си и не можете да се отърсите от всичките си грижи дори за миг, протеините може да са в основата на този проблем. Твърде многото протеини в храната обикновено изместват приема на въглехидрати, които са съществени за подхранването на мозъка и контрола на настроението.

Замъглено съзнание

Струва ви се, че не можете да мислите нормално, не можете да се сещате за разни неща, услужливостта на паметта ви е нарушена, дори понякога се чувствате сякаш всеки момент ще припаднете.

Това отново се дължи на липсата на полезни въглехидрати, от които мозъкът неистово се нуждае, за да функционира. Те са основната му храна и прекалено високите количества на протеин в кръвта пречат на провеждането на есенциални процеси в мозъка.

Ставате избухливи

Свръхколичеството на протеини в тялото може да предизвика необясними изблици на гняв. Без необходимото количество въглехидрати в организма балансът в секрецията на серотонин се нарушава. Хормонът на щастието е много важен за контрола на емоциите и най-вече наличието на приятни емоции и добро настроение.

Ако гневът ви е превзел, то това може да се дължи на протеините, с които сте злоупотребили.

Качвате килограми

Факт е, че протеините засищат и в дългосрочен план могат да помогнат да редуцирате теглото си. Това обаче важи само ако не прекалявате с тях. Но ако разчитате само на протеини (месо, млечни продукти, мляко, яйца) в диетата си, може да се окаже, че приетите калории ви идват в повече. За да изразходвате тези калории трябва да тренирате усилено. Ако не го правите, ще натрупате излишни килограми.

Коремът ви е подут

Обработването на протеините е по-трудоемко за организма. Ако сте прекалили с тяхното количество, явно тялото ви се изтощава в стремежа да метаболизира протеините. За целта то хаби много енергия, която му е нужна за други процеси. Резултатът е недобре обработена храна и подуване в червата вследствие на газове.

Имате много лош дъх

Често срещано оплакване при прекомерна консумация на месо и млечни продукти е зловонният дъх. Когато основната ви храна е месото, разграждането му е предпоставка за влошаване на миризмата не само на дъха, но и на потта и кожата ви.

Снимка: iStock

Коментирай