Здраве и красота

Навици, с които вредим на надбъбречните жлези

Недоспиване и твърде много кафе

26.02.2017г. / 06 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Загуба на енергия, замаяност, депресия, главоболие... Ако често страдате от тези неразположения, много е вероятно да страдате от надбъбречна умора. Надбъбречните жлези са двойка ендокринни жлези, разположени върху горната предна част на всеки бъбрек.

Тези жлези са от съществено значение за регулиране нивата на стрес, както и за метаболитните процеси. Има ежедневни навици, с които вредим на функцията и здравето на жлезите и страдаме от надбъбречна умора. Вижте някои от тях.

Може да се отрази на зачеването

Здравето на надбъбречните жлези е от решаващо значение за зачеването. Ето защо е важно да водим такъв начин на живот, който да не нарушава техните функции и здраве.

Надбъбречните жлези са част от основните жлези с вътрешна секреция. Когато те се претоварят, това може да доведе до появата на репродуктивни проблеми. Също така е много важно да контролирате и нивата на стрес.

Осигурете си достатъчно сън

Липсата на сън стимулира синтеза на надбъбречните хормони на стреса. Пълноценният и дълъг сън е в основата на това да се чувстваме не само бодри и красиви. Когато не спим достатъчно, се увеличава рискът от това стресът в живота ни да стане хроничен.

Повишеният синтез на хормони на стреса води и до други проблеми като депресия, покачване на телесното тегло, сърдечносъдови заболявания и други.

Не допускайте хранителни дефицити

Много е важно да следите дневното си меню и да не допускате дефицит на определени групи храни, витамини и минерали.. Всеки недостиг може да окаже влияние върху тялото ви и да доведе до сериозни нарушения и заболявания.

Обърнете внимание на храните съдържащи витамин В, както и всички минерали. Най-лесният начин да не допускате дефицит е всеки ден да консумирате пресни зеленчуци и да приемате хранителни добавки.

Внимавайте с кофеина

Всяка напитка, която съдържа кофеин се отразява на синтеза на хормоните кортизол и адреналин, които се отделят от надбъбречните жлези. Хормоните на стреса могат да нанесат редица щети върху организма ви. Затова редуцирайте приема на кофеинови напитки. Чаят от лайка е сочен за един от най-добрите за женското здраве.

Свързани статии

Повече захар – по-високи нива на хормона на стреса

Жените в сравнение с мъжете са по-големи любители на сладките лакомства. Но високият прием на захар води до скок в нивата на хормона на стреса. Също така се повишават и нивата на кръвната захар, а това води и до забавяне на метаболизма и трупане на излишни килограми.

Ето защо се опитайте да регулирате приема на бяла захар, сладкиши. Организмът може да си набавя захар и от пресните плодове, а можете 1-2 пъти седмично да хапвате черен шоколад, който е в пъти по-полезен от всички останали сладости.

Коментирай