Здраве и красота

Как да повишите серотонина по естествен път

И да преборите депресията и лошото настроение

04.03.2017г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е едно от най-широкомащабните разстройства в модерното общество. Тя може да преобърне живота ви изцяло и да доведе до тежки последици както в социален, така и във физически план.

Депресията се свързва с драстично понижени нива на серотонин. Симптомите са раздразнителност, празнота, безнадеждност, лошо настроение, мрачно виждане за бъдещето, а в по-тежки случаи дори суицидни мисли.

Лекарите ще ви изпишат антидепресанти, с които да блокират тези симптоми и да дадат шанс на серотонина да се върне към нормалните си нива. Тези лекарства обаче имат редица странични ефекти.

Можете да повишите нивата на серотонина по естествен път с някои ежедневни практики. Кои са те?

1. Яжте повече зърнени храни и семена. Те имат свойството да повишават серотонина, а полезните въглехидрати в тях подхранват мозъчната дейност. Сред тях са киноа, жито, просо, елда, амарант.

2. Набавяйте си повече витамин В6. Той се съдържа в естествени източници като ряпа, спанак, чесън, карфиол, зеленолистни зеленчуци, целина, риба, постно говеждо месо (без тлъстини).

3. Всеки ден включвайте поне една ферментирала храна. Естествената ферментация обогатява продуктите с полезни дрожди и пробиотици. Те помагат за правилното усвояване на хранителните вещества, подобряват храносмилателната функция, а като положителен ефект от това следва повишаване на серотонина.

Свързани статии

4. Поемайте повече слънчева светлина. Тя допринася изключително за синтеза на витамин D. той пък участва в повишаването на серотонина, преборва депресията и подобрява настроението.

5. Упражнявайте се всеки ден. Дори минимални упражнения по 20-30 минути на ден оказват положително влияние върху секрецията на серотонин.

6. Спрете преработените захари. Пакетираните така наречени храни са вредни поради високото количество захари в тях. Те потискат нормалната секреция на серотонина и допринасят за задълбочаването на депресията.

Снимка: iStock

Коментирай