Здраве и красота

Основни грешки при измиването на лицето

Които вредят на кожата

02.03.2017г. / 06 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Измиването на лицето може да звучи като лесна работа за 1-2 минути, но не е така. За да измиете ефективно кожата на лицето е нужно да знаете някои тънкости, на които да обръщате внимание всеки път.

Винаги избирайте подходящо измиващо средство

Не всеки гел и всяка пяна са подходящи за вашата кожа. Кожата се дели на различни типове. Най-често срещаният тип кожа е смесеният, но е възможно да имате мазна или суха кожа. Ето защо е от голямо значение да подберете подходящия продукт за целта.

Четете внимателно подробностите за формулата на измиващото средство и за какъв тип кожа е предназначено. Задължително избягвайте продукти, съдържащи парабени, силикони, фосфати, сулфати, изкуствени ароматизатори и масла.

Ако имате суха кожа, подходящи за вас са измиващите средства с хидратиращ и омекотяващ ефект. Ако имате мазна кожа, то тогава изберете продукти, съдържащи контролиращи себума вещества.

Знайте точния метод

Да измиеш лицето си не означава да се напръскаш с вода, да втриеш продукта (гел или пяна) за 1 минута и накрая да изплакнеш.

Качественото измиване изисква някои важни стъпки. Преди всичко четете указанията. Обикновено формулите на различните продукти имат нужда от време, за да проработят. За целта изчакайте да се образува пяна или кремообразна субстанция, докато измивате лицето си.

Снимка: iStock

Дори да отнеме няколко минути, не бързайте да плакнете, докато всички вещества не проникнат достатъчно добре в кожата. Само така ще има ефект. Дайте шанс на продукта да даде всичко от себе си за вашата кожа.

Пропуснете влажната кърпа или тампон

Някои съветват да се използва влажна памучна кърпа или тампон за нанасяне на измиващия продукт или втриването му. Това е погрешен подход, който може да засегне кожата ви с бактерии и да я инфектира. Освен това употребата на памучна кърпа при измиване на лицето крие риск от допълнително стимулиране секрецията на себум. Избягвайте я.

Свързани статии

Намалете топлината

Горещата вода е вредна за кожата. Тя провокира секреция на още себум и ускорява образуването на бръчки. За предпочитане е да измивате лицето с хладка или студена вода. Горещата вода допринася и за неутрализиране и понижаване ефекта от измиващите продукти и веществата в тях.

Ако ползвате мокри кърпички, задължително изплаквайте

Много жени грешат като мислят, че да измият лицето си с мокри кърпички е достатъчно. За да запазите кожата свежа и здрава след употребата на мокри кърпи за лице е нужно да изплакнете добре след това. За предпочитане е да изплакнете с розова или ментова вода за повече свежест.

Най-добре е обаче изобщо да не използвате мокри кърпички. Нека употребата им да се случва само в крайни обстоятелства.

Коментирай
Здраве и красота