Здраве и красота

Съвети за пролетно почистване при алергии

Как да намалим алергените, когато почистваме дома?

11.03.2017г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домът ни трябва да е чист, особено с идването на пролетта. Сега е моментът, в който трябва да направим пролетно почистване.

Немалко хора обаче страдат от алергии и обстойното почистване на дома предизвиква отключването на сериозни симптоми на алергия. Как да намалим неминуемо разнасящите се алергени по време на пролетно почистване?

Винаги носете маска

Маската, която покрива носа и устата е задължителна, когато почистваме дома си. Тя предпазва от алергени, фини прахови частици и отключване на алергични симптоми. Понякога дори миризмите от препаратите могат да предизвикат алергична реакция, така че маската ще ви е полезна в много случаи.

Чистете един прозорец, не всички наведнъж

За да намалите алергичните реакции към препаратите за прозорци с остра миризма, не се насилвайте да чистите всички прозорци наведнъж. Почистете единия, след 2-3 дни другия и така. Хем ще ви е по-лесно, няма да се натоварвате с тази трудоемка задача, хем ще се предпазите от алергични реакции.

Не оставяйте дрехите си да съхнат навън

Много домакини харесват идеята дрехите им да съхнат навън при натурални природни условия – въздух, светлина, проветривост. Това обаче крие рискове от насищане на дрехите с прахови частици и най-вече полени. Ако имате алергия към полени, тя ще се обостри, ако облечете дрехите си, съхнали на открито.

Важно: дрехите, съхнещи на закрито предизвикват увеличение на влажността на въздуха, затова се налага често проветряване на помещението.

Изберете правилната прахосмукачка

Новите модели прахосмукачки предлагат широк избор. Най-подходящи в борбата с алергиите са прахосмукачките с HEPA филтър. Той улавя най-малките прахови частици и не позволява при работа на уреда те да навлизат обратно във въздуха.

Не ползвайте шампоани за килими

Предопределените за почистване на килими препарати и така наречени шампоани увеличават дълготрайната влажност на килима. Това създава условия за струпване на акари и живи алергени, живеещи в настилките.

Не бършете прах на сухо

Това предизвиква мащабно насищане на въздуха в дома с прахови частици – не само дребни, но и едри. Винаги чистете с мокър парцал или пулверизирайте.

Свързани статии

Изкъпете домашните любимци

Домашните любимци са носители на алергени и заради това е редно да се къпят регулярно по предписание на ветеринаря ви. Не пропускайте къпания, защото това крие риск от натрупване на алергени по животното ви.

Не допускайте мухъл в дома

Мухълът и плесените са силни алергени, които отключват сериозни алергични реакции и влошават симптомите на астма и други хронични заболявания на горните дихателни пътища. Почиствайте от мухъл регулярно и винаги с ръкавици.

Използвайте естествени продукти

Ако изпитвате силни дразнещи алергични симптоми за предпочитане е да ползвате натурални почистващи продукти. Те не дразнят кожата и лигавиците, безвредни са за вас и околната среда и вършат чудесна работа.

Снимки: iStock

Коментирай