Здраве и красота

За какво е полезно скандинавското ходене?

Подобрява баланса и координацията

02.04.2017г. / 09 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате да се разхождате в парка, в планината и искате да съчетавате красивата гледка със спортна активност, скандинавско ходене е вашата тренировка. Този спортна активност датира от 1930 година, а родината му е Финландия.

За нея са ви необходими специални щеки, спортно облекло и удобни спортни обувки. Освен че прави по-силни костите и мускулите и е подходящо за редуциране на телесното тегло, вижте още няколко предимства на скандинавското ходене.

Повече кислород

Дългите разходки на открито не само намаляват стреса, но и доставят повече кислород на мозъка. За разлика от обикновеното ходене, скандинавското позволява на практикуващите го да дишат по-добре.

Възползвайки се от подобрената стойка и страничните опори, по време на скандинавското ходене, спортуващият получава с до 60% повече кислород за разлика от тези, които просто се разхождат.

Подобрява баланса и координацията

Движенията, които се извършват по време на скандинавското ходене, биха могли да подобрят баланса и координацията. Правилното движение на ръцете, щеките спрямо краката изисква точна координация.

Когато вашата горна и долна част на тялото и противоположни мускулни групи трябва да работят заедно по този начин, цялото ви тяло постига по-добър баланс.

Колкото повече практикувате тази спортна активност, толкова по-добре изпълнявате тези движения при по-интензивни темпове. Ходенето с щеки осигурява по-добър баланс и стабилност, отколкото ходенето без тях.

За възрастни хора и хора, които имат проблеми с равновесието, скандинавското ходене значително подобрява баланса и намалява риска от падания или подобни инциденти.

Ангажира множество мускулни групи

Доказано е, че скандинавското ходене ангажира до 90 на сто от мускулите в тялото. Ако искате да тренирате корема, бедрата, задните части и трицепс, тази спортна активност е за вас. Също така редовното ѝ практикуване може да помогне за намаляване на мускулната болка и да подобри мускулната издръжливост.

Свързани статии

Намалява напрежението в ставите

Щеките, които се използват в скандинавското ходене поемат голяма част от теглото на всяка стъпка, което намалява и натиска върху коленете и другите стави.

Ето защо скандинавското ходене е подходяща активност и за възрастните хора, хора с проблеми с колената, тези, които се възстановяват от сърдечни усложнения. Разбира се тренировката е с много леки темпове и съгласувана с наблюдаващия лекар.

Коментирай