Здраве и красота

Ледени кубчета с куркума за здрава и красива кожа

Намаляват възпалението

10.04.2017г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Използването на куркума датира от около 4000 години. В последните 20 години тя се превърна не просто в „модерната“ подправка, а и в лек и превенция за редица здравни състояния.

Предимствата на ароматната подправка са много. Тя е чудесна за вътрешен прием, но и за локално приложение под формата на ледени кубчета. Вижте някои ползи от нея, както и рецептата за ледените кубчета.

Помага при акне

Ако страдате от акне, вероятно сте опитали почти всичко, за да облекчите неразположението. За съжаление голяма част от козметиката предизвиква изсушаване на кожата. Когато куркумата се прилага върху проблемните зони, тя спомага за намаляване на възпалението и унищожава голяма част от бактериите, които са причинители на кожната инфекция.

Когато куркумата се съчетае с други натурални съставки благоприятстващи здравето на кожата, се редуцира и отделянето на излишен себум, както и се подобрява цялостният ѝ вид.

Забавя стареенето

Всички бихме искали да забавим процесите на стареене, които зависят от генетиката, околната среда, начина на живот, здравословното състояние. Куркумата може да бъде ключов елемент, който приет вътрешно като подправка към ястия или прилаган върху кожата да намали ефекта от стареенето.

Ледените кубчета с куркума са чудесна домашна грижа, която стяга кожата, свива порите, подобрява тена и забавя стареенето.

Намалява риска от развитието на рак

Куркуминът е съединение, което се съдържа в куркумата и е доказано, че притежава мощни противоракови свойства. Според някои изследвания може да унищожи туморните клетки, като същевременно защитава здравите клетки.

Ето защо не само консумирайте куркума, но и я прилагайте върху кожата си.

Как да направите ледени кубчета с куркума?

Независимо дали искате да успокоите възпалената кожа, пъпките или да намалите подпухналостта на очите, тази грижа е вашата малка тайна за красота. Това, което ще ви бъде необходимо е:

  • 1/2 чаена лъжичка куркума на прах
  • 1/2 краставица
  • 1 чаша алое вера гел или сок
  • 1/3 чаша вода
  • 1/2 лимон без кората

Всичко се смила до перфектна гладкост в блендер. След това сместа се разпределя във формички за лед и се оставя във фризер за няколко часа.

За да си направите терапия с кубче лед предварително почистете кожата от грима и замърсяванията. Сложете го в тензух и направете лек масаж в рамките на 1-2 минути. След това оставете кожата ви да поеме съставките и след като изсъхнат, може да изплакнете с хладка вода.

 

Коментирай