Здраве и красота

Какво не бива да правим преди и след хранене

Правила за добро храносмилане

03.04.2017г. / 13 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хапване на крак, обилна вечеря или спазване на здравословна диета. Всеки има свой режим и начин на живот, който води. Въпреки това, често пренебрегваме някои основни правила за добро храносмилане. Оказва се, че някои наши навици могат да ни навредят. Ето какво не бива да правим преди и след хранене.

Пийте топла вода

Около 30 минути преди да хапнете, изпийте чаша хладка вода или чай. Това ще подпомогне храносмилането, но също така и ще ви държи по-сити, което ще намали риска от преяждане. Ако преди хранене не сте изпили чаша вода, след това изчакайте около 30 минути и тогава може да си направите ароматен чай или хладка вода. По този начин организма абсорбира хранителните вещества по-добре.

Не лягайте да спите

След обилен обяд или вечеря, много хора се изкушават да легнат да спят. По този начин се забавя процесът на храносмилането. Също така може да е причина и за появата на стомашни киселини. Изчакайте най-малко 2 часа преди да отидете в леглото. През това време може да си направите една хубава разходка.

Направете кратка разходка

След вечеря и преди лягане изчакайте 30 минути и след това отидете на разходка. Достатъчни са ви само 20 минути, за да подпомогнете храносмилането. Ходенето е чудесно упражнение, което раздвижва цялото тяло. Освен това чистият въздух ще направи и съня ви по-пълноценен.

Избягвайте тежки физически натоварвания

Ходенето е идеалното упражнение след хранене, но въпреки това някои хора решават да тренират интензивно.

Кардио тренировките повишават значително температурата на тялото. Ако това се прави след вечеря, се намалява и синтезът на мелатонин – хормонът, който регулира цикъла на съня и събуждането. Освен това организмът ви ще се натовари двойно. На него му е нужна енергия за усвояването на храна, но за спорт също.

Крайният резултат е повече умора, неефективна тренировка и нездрав сън.

Не палете цигара

Повечето пушачи казват, че удоволствието от една цигара е най-голямо след хранене. За съжаление това може да увеличи риска от появата на киселини. В допълнение тютюнопушенето влошава симптомите на синдром на раздразнените черва, както и колита. Също така има лош ефект върху мускулите на дебелото черво.

Свързани статии

Не взимайте душ

Взимането на душ или вана след хранене може да наруши процеса на храносмилане. Храносмилането изисква много енергия и добър приток на кръв към стомаха. Когато вземете вана или душ веднага след хранене на вечеря, този приток на кръв се нарушава.

Избягвайте плодовете

Плодовете са здравословно допълнение към вашето дневно меню. Но тяхната консумация непосредствено след хранене е вредна, тъй като в повечето случаи те ферментират.

Нарушава се целия процес на храносмилане и усвояване на важните хранителни елементи и е възможно да получите стомашни болки и подувания. По-добре ги консумирайте 30 минути преди или около час-два след хранене.

 

Коментирай
31 rate up comment 4 rate down comment
Хм ( преди 7 години )
"Плодовете са здравословно допълнение към вашето дневно меню. Но тяхната консумация непосредствено след хранене е вредна, тъй като в повечето случаи те ферментират."и тук преставаме да четем тая глупост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар