Здраве и красота

5 здравословни ползи на маслото от черен касис

Помага при предменструален синдром

19.04.2017г. / 14 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-често приеманите масла е рибеното. Друга хранителна добавка, която става все по-популярна е маслото от черен касис. То действа като мощен антиоксидант, има противовъзпалителни, антиревматични и антиалергични свойства. Показва добри резултати при пациенти страдащи от акне. Какви други ползи за здравето има маслото от черен касис?

Засилва имунитета

Приемът на масло от семена на черен касис подобрява имунната система. С напредване на възрастта, производството на простагландин Е2 в тялото ни се увеличава. Това води до намаляване на имунната функция. Маслото от черен касис ни осигурява гама-линоленова киселина и алфа-линоленова киселина (омега-3), което намалява синтеза на простагландин.

В резултат на това се повишават и защитните сили на организма. Възстановяваме се по-бързо след настинки и грип. Смята се, че полезното масло помага на пациенти страдащи от автоимунни заболявания като лупус, екзема и псориазис.

Полезно е за сърцето

Маслото от черен касис доказано спомага за съотношението на добрия и лошия холестерол, както и намалява риска от сърдечносъдови заболявания като атеросклероза. Установено е, че приемът му е ефективен при предотвратяване на сърдечна аритмия, вероятно заради високата концентрация на омега-3 и 6 мастните киселини.

Подобрява състоянието на косата

Маслото от черен касис може да помогне и при косопад, ако косата ви е тънка вяла. Но не бива да се използва локално върху скалпа, а да се приема под формата на хранителни добавки. Когато се приема вътрешно, осигурява незаменими мастни киселини на организма, които са важни за космените фоликули.

Разбира се необходимо е да има наслагване в организма, което означава, че трябва маслото да се приема в продължение на няколко месеца.

Свързани статии

При сухота в очите

Страдате ли от сухота в очите? При някои хора това се е превърнало в хронично състояние и много от тях намират облекчение в приема на масло от черен касис. Когато се наблюдава дефицит на здравословни мастни киселини, това води и до намалена слъзна продукция, което е причина за сухота в очите.

При предменструален синдром

Маслото от черен касис може да облекчи неразположенията свързани с предменструалния синдром, като промени в настроението, раздразнителност, депресия, безсъние, болки в тялото и наддаване на тегло поради задържане на течности. Също така маслото спомага и за облекчаване на горещите вълни и нощното изпотяване по време на менопаузата.

Коментирай