Здраве и красота

Диабет тип 2 и упражненията – кое е опасно и кое не?

Физическата активност при диабет тип 2 е важна, но при строги мерки

25.04.2017г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората, страдащи от диабет тип 2 обикновено са с наднормено тегло. За да се справят с него, както и да регулират нивата на кръвната захар и инсулина в тялото лекарите препоръчват лечение, спазване на хранителен режим и упражнения. Двигателната активност е много важна за овладяването на диабет тип 2.

Да, обаче често хората се втурват да правят изтощителни упражнения и да се лишават от хранения в стремежа си да отслабнат колкото се може по-бързо. Това крие огромни рискове за здравето и може значително да усложни ситуацията.

Защо трябва да внимавате с тренировките, ако страдате от диабет тип 2?

Защото е важен принципът бавна и малка редукция на теглото в дългосрочен план

Изследвания на учени от Университета в Индиана, САЩ, сочат, че упражненията са важни за метаболизма повече от самата загуба на тегло. По-здравословно е да се стремим да сваляме средно по 3 кг на месец, отколкото да изтощаваме организма и да гоним бързи резултати.

Леките упражнения подобряват сърдечносъдовата дейност, гъвкавостта, баланса, издръжливостта, настроението, мускулната сила и контролират нивата на глюкоза и инсулин. Освен това самото движение прави организма по-толерантен и възприемчив към инсулина, което е много добра новина.

Проверявайте кръвната захар, когато тренирате

Една от най-големите грешки на страдащите от диабет тип 2, които тренират усилено е, че не следят нивата на кръвната захар преди тренировка, по време на упражненията и след тях. Двигателното натоварване понижава значително кръвната захар, което крие риск от хипогликемия – опасно състояние със сериозни последици в случай, че не бъде овладяно веднага.

Всичко е въпрос на време

Правилното разчитане на времето е основен фактор за успешното овладяване както на кръвната захар и инсулина, така и на теглото. Ето защо под точно определено време трябва да се приемат храната и лекарствата.

Този прием трябва да е съобразен с тренировките. Имайки предвид, че кръвната захар пада драстично по време на тренировка и след това, преди да започнете да правите упражнения или кардио, е задължително да приемете поне 15 мг въглехидрати. Това е важно с оглед предотвратяването на хипогликемия.

Симптоми на хипогликемия

  • Умора
  • Чувство на безпокойство
  • Тревожност и нервност
  • Главоболие
  • Сърцебиене
  • Силен глад
  • Раздразнителност
  • Изпотяване
  • Объркване
  • Слабост, силна умора

Ако усетите някои от тези симптоми е важно веднага да измерите кръвната захар и да приемете въглехидрати. Изчакайте 15 минути и ако симптомите не отминават, хапнете още нещо сладко и веднага се консултирайте с лекар. Възможно е тези симптоми да се проявят след или по време на тренировка.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време