Здраве и красота

5 прости съвета срещу цъфтящи краища на косата

Как да предпазим косата от цъфтеж?

04.05.2017г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краищата на косата ви цъфтят? Това е ужасен проблем, с който почти всяка жена се сблъсква. Има решение – можете да предотвратите и намалите цъфтежите с няколко прости стъпки всеки ден.

1. Не мийте косата всеки ден.

Много жени правят грешката да мият косата всеки ден, само за да е чиста, бухнала и красива. Това я изтощава, както я изтощава и прекалено продължителното отлагане на миенето (миене веднъж в седмицата, само за да не се омазнява е погрешно).

Мийте косата през ден или през два дни в зависимост от индивидуалните особености на косъма. Къдравите коси по правило са по-сухи и не се нуждаят от често миене. Измиването на косъма всеки ден го пресушава, лишава го от естествените му масла, което го прави податлив на увреждания, накъсване и цъфтеж.

2. Разресвайте правилно.

Има голямо значение как си миете косата. Най-напред е важно да изберете правилния вид четка за коса, който да щади краищата. За ежедневно ресане ви трябва четка с мек и еластичен косъм, който да не предизвиква скубане.

Бъдете внимателни, защото прекалено твърдите четки предизвикват накъсване и цъфтеж на косъма.

Никога не издърпвайте четката от корена на косъма до върха му. Това е най-лошото, което можете да причините на косата си. Работете отначало само в краищата и то много внимателно, за да ги разплетете. След това постепенно и внимателно разресвайте нагоре към корените.

3. Слагайте шампоан само в скалпа.

Не слагайте шампоан върху цялата коса. Не е нужно, защото естествени масла се секретират от скалпа. Ето защо именно там е важно да наблягате с измиващия агент, не в краищата. Така ще избегнете пресушаването и накъсването на краищата на косъма, предизвикващо цъфтеж.

Свързани статии

4. Поставяйте балсам само в краищата.

Всеки продукт да си знае мястото – шампоанът е за основата на косата, балсамът – за краищата. Така грижата за косъма ви ще е най-пълноценна.

5. Сушете косата правилно с кърпата.

Една от най-големите грешки при ползването на кърпа за коса е енергичното и агресивно втриване на кърпата в косата, за да отнемете от влагата. Това прави косата уязвима и крехка, податлива на накъсване и предразположена към цъфтеж.

Вместо това попивайте косата леко и нежно. Увивайте кърпата съвсем хлабаво и лежерно около косата след баня и никога не разтривайте силно.

Снимки: iStock

Коментирай