Кои са любимите ви напитки? Ако сред тях попада и кокосовата вода, то вие си подарявате не само удоволствие за сетивата, но и повече здраве. В следващите редове споделяме здравословните ползи и на една друга много полезна, но малко известна напитка – брезова вода или позната още като брезов сок.

Заедно с кокосовата вода, тези две напитки са смятани за едни от най-полезните. Брезовата вода е освежаваща, има приятен леко сладникав вкус, и се извлича от брезови дървета, които растат по земите най-вече на Северна Америка. Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, ето как ни прави по-здрави:

Подобрява оралното здраве

Консумацията на брезова вода може да ви помогне да поддържате добро здраве на устната кухина, благодарение на съдържащия се в нея ксилитол. Естествената захар може да намали риска от образуването на кариеси, както и да ви предпази от различни видове бактерии.

Ксилитолът е натурален захарен алкохол, който се добива от брезовите дървета. Доказано е, че подобрява оралното здраве и е широко използван заместител на захарта.

Елиминира целулита

Ако спазвате диетичен режим на хранене, напитките, които приемате са от съществено значение. Когато искате да елиминирате целулита, пийте брезов сок. Той има силни диуретични свойства, като спомага за премахването на излишните течности от организма, токсините и пикочната киселина.

Редовният прием на брезов сок, заедно с балансирано хранене видимо намалява целулита и подобрява структурата на кожата.

Намалява холестерола

Брезовият сок съдържа съединение наречено сапонин, което доказано понижава нивата на холестерола в кръвта. Сапонините могат да понижат холестерола чрез свързване с жлъчните киселини.

Жлъчните киселини образуват смесени мицели с холестерола, което улеснява абсорбирането му. Редовната консумация на брезов сок спомага за регулиране нивата на холестерола и поддържане на добро общо здраве.

Насърчава здравето на черния дроб и бъбреците

Брезовата вода действа като мощен естествен детоксикатор за черния дроб. Тя улавя и неутрализира токсичните отпадъчни продукти, които само черният дроб може да обработва, като алкохол, наситени мазнини и други.

От друга страна консумацията на брезова вода благоприятства здравето и функциите на бъбреците, като елиминира и филтрира отпадъците през уринарния тракт. Благодарение на този природен еликсир организмът бива детоксикиран от излишната сол, пикочната киселина, фосфатите, амоняка.

Екстрактът от бреза се съдържа в редица билкови добавки за подобряване на бъбречната функция и здравословното състояние на пикочния мехур.

Още по темата

Подмладява кожата

Брезовата вода спомага за защита на кожните клетки. Освен за пиене, водата може да се използва и като тоник за облекчаване на кожни проблеми като акне и екзема (след обтриване на почистена кожа, когато водата изсъхне върху кожата е добре да изплакнете с хладка вода).

Редовният прием на брезовата напитка не само подмладява, но също така предпазва клетките на кожата от оксидативен стрес, включително от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, замърсяването на околната среда.

Снимка: istock