Здраве и красота

5 симптома на апендицит, различни от коремна болка

Кои са те?

31.05.2017г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Апендицитът е остро състояние, при което апендиксът е силно възпален. Състоянието изисква спешна медицинска намеса, за да се избегнат опасни усложнения. 

Често обаче силната, остра болка, караща ви да се превиете на две е последното, което ще ви споходи. Преди това има някои симптоми, които подсказват започналия процес, но повечето хора не ги знаят и не им обръщат особено внимание. 

Кои са симптомите на апендицит, различни от коремна болка?

Внезапна загуба на апетит

Ако обикновено едва чакате да станете от леглото, за да закусите, защото стомахът ви стърже от глад, а изведнъж сутрин нямате никакъв апетит – това определено е симптом. Обърнете му внимание и не чакайте особено дълго, защото може да се окаже, че имате апендицит. 

Гадене и повръщане

Понеже гаденето и повръщането са характерни симптоми за редица други стомашно-чревни проблеми хората рядко им обръщат внимание от самото начало. Те обаче могат да се окажат един от първите симптоми, че апендиксът ви е възпален. 

Запек или диария

При апендицит са възможни и двете състояние на крайности – силен запек или водниста диария. Освен тях са възможни и други симптоми – подуване, газове, разпъващ метеоризъм. Болки в коремната област също се появяват, възможно е да се случи и на по-ранен етап. Веднага посетете лекар, ако усетите някой от изброените признаци. 

Свързани статии

Температура

Възможно е да имате повишена температура при апендицит, въпреки че не е задължително. Ако към изброените по-горе симптоми се прибави и висока температура, дори леко повишена, не бързайте да мислите, че е просто вирус. Консултирайте се с лекар, който да направи нужните изследвания. 

Чувство за общо неразположение

Често пациентите не се чувстват добре, но не могат да обяснят точно какво не им е наред. Преди да се появят коремните болки и спазми, те просто не се чувстват нормално. Това е така, докато възпалението не ескалира ден след ден и не се стигне до спукване на апендицита, което е особено опасно състояние и може да бъде фатално. 

Обръщайте внимание дори на най-дребните и на пръв поглед незначителни симптоми и веднага се консултирайте с лекар. 

Коментирай
Свободно време