Здраве и красота

Простуда и потиснати емоции причиняват цистити и проблеми с бъбреците

Графиня Ангелика Волфскийл подчертава връзката между бъбречните заболявания и стреса

16.06.2017г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Графиня Ангелика Волфскийл, специалист по натуропатия

Графиня Ангелика Волфскийл, специалист по натуропатия

При цистит често се налага антибиотично лечение, което е свързано с нежелани странични

ефекти и токсично въздействие. Тази терапия също така не дава гаранция, че неприятното състояние няма да се повтори отново.

Как да се излекуваме по-бързо и да се предпазим от рецидиви?

Всяка втора жена поне веднъж в живота си страда от цистит

Това показва статистиката, както и че в 30% от случаите се стига до рецидиви. Инфекциите на пикочните пътища се дължат най-вече на анатомичните особености на женския организъм. Понякога причината е нарушение на чревната микрофлора с наличие на ешерихия коли. Хламидиите също могат да бъдат причинител. Затова винаги е важно да се направи цялостно микробиологично изследване.

Честотата на заболяванията на бъбреците и пикочния мехур нараства заради съвременния начин на живот. Модата на голия кръст и корем са сред главните виновници. Суетата ни кара през зимата да сме красиво, а не топло облечени. А удобството – да сме постоянно изложени на климатици през лятото.

Как негативните емоции увреждат здравето ни

От гледна точка на натуропатията всяко заболяване на пикочо-половата система е свързано с енергията на бъбреците. Според традиционната китайска медицина тези органи и т. нар. „бъбречен огън“ поддържат нашата виталност – доживотната жизнена енергия, която получаваме по рождение. Трябва да се грижим особено внимателно за нея, тъй като тя определя скоростта, с която остаряваме. За целта трябва да се храним здравословно, да спим достатъчно и да поддържаме зоната на бъбреците винаги топла.

Бъбреците и пикочният мехур са изключително чувствителни към промените в психоемоционалното състояние на човек. От страх и повишена нервност преди презентация или преди важен изпит например може да ви се наложи да прескачате през пет минути до тоалетната. Според китайската медицина влошените партньорски отношения и душевните тревоги, стресът отслабват бъбреците.

Проблемите с пикочния мехур пък се появяват в състояние на тъга, грижи, срам и потиснат плач. Психологическа причина за честия цистит е душевната болка, на която липсва емоционален израз (неизплаканите сълзи). При нормално функциониране на тези органи човек е изпълнен със самоувереност и вътрешна сила, има енергия и воля, води пълноценен живот, обяснява графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт.

Как да си помогнете, ако сте жертви на цистита?

- При рецидиви на цистит, както и при свръхактивен пикочен мехур (чести позиви за уриниране) е много важно ежедневно да се приемат достатъчно течности – поне 2 литра вода дневно. Откажете се от употребата на кафе, черен чай и алкохол – те дразнят пикочния мехур.

- Носете винаги топло облекло, особено в областта на кръста. Пазете краката и бъбреците топли. Не стойте на течение и не сядайте на студена земя. Така се изтощават имунната система и бъбреците. Когато сте се намръзнали при престой на открито в студено време, побързайте да затоплите тялото, направете си горещ чай и топла вана на краката.

- При остър цистит и за профилактика срещу рецидиви можете да използвате немското фитотерапевтично лекарство Солидагорен. Фитопрепаратът представлява комбинация от жълт енчец (Солидаго) – доказана от хилядолетия лечебна билка за бъбреци; пачи очиболец – популярен в народната медицина като билка при крампи, и полски хвощ – действа диуретично и стимулира обмяната на веществата.

Свързани статии

Комбинацията билки не позволява на бактериите да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища и помага за по-бързото им елиминиране. Поддържа също така слаба киселинност на физиологичното pH, което е важно за естествената защита. Фитопрепаратът се препоръчва при цистит, профилактично при камъни в пикочния мехур и пясък в бъбреците. Помага при свръхактивен пикочен мехур, когато има постоянно желание за уриниране. Ефективен е и при нужда от лечение с катетър или лечение на кандида албиканс (вагинални гъбички), като допълваща терапия. 

 

При чести възпаления на пикочния мехур Ангелика Волфскийл препоръчва:

- При остри или хронични възпаления е важно ежедневното измиване на гениталната област с умерена температура на водата.

- Не забравяйте, че употребата на презервативи при полов контакт предпазва в еднаква степен и мъжа, и жената от инфекции на пикочните пътища. Веднага след полов контакт е добре да се уринира!

- Тренирането на мускулите на пикочния мехур и тренирането на тазовото дъно помагат при проблеми на пикочната система. Ако при внезапен позив за уриниране няма наблизо тоалетна, опитайте следните трикове: останете прави и се повдигнете за няколко секунди на пръсти, напрегнете тазовото дъно за 15-20 сек. Или седнете (приклекнете) и кръстосайте краката.

Ангелика Волфскийл повече от 20 години лекува с китайска медицина, аюрведа, Шуслерова терапия и други природни методи. През 2003 г. създава собствено училище по натуропатия. В Германия има 20 000 практикуващи натуропати, които притежават базово медицинско образование. Тяхната дейност е регламентирана по закон, така че пациентите са насочени към специализирана помощ в точния момент и това спестява много средства на Здравната каса в Германия.

Коментирай