Здраве и красота

8 ползи за здравето от мащерката

Чудната мащерка помага за добро здраве и щастлив дом

21.06.2017г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Мащерката е прекрасна билка от семейството на ментата. Вкусна и с невероятни здравословни ползи, мащерката трябва да е по-често употребявана в кухнята, защото го заслужава. Нейните свойства я правят наистина незаменима.

Срещу акне

Мащерката е богата на антибактериални вещества, които противодействат на акнето. Можете да си правите изплакваща отвара за лице с мащерка, която да оставяте да изсъхне върху кожата.

Понижава кръвното

Според проучванията, мащерката намалява пулса и понижава стойностите на кръвното налягане. Като бонус тя е способна да понижи и лошия холестерол, което я прави добър приятел на сърдечносъдовата система.

Потиска кашлицата

Забравете за купешките сиропи за кашлица. Отварата от мащерка ще ви помогне да потиснете кашлицата си. Етеричното масло от мащерка върши чудеса, освен пресните листа от растението. Показана е при остър бронхит, възпаления на горните дихателни пътища, ангини.

Повишава имунитета

Мащерката е богата на много витамини, необходими на имунната система да функционира правилно. Тя е богата най-вече на витамин А и С, които имат пряка връзка с работата на имунната система. В допълнение наличието на желязо, манган, фибри, мед и цинк в нея играят важна роля за повишаване на имунитета и способността на имунната система да неутрализира патогените.

Мащерката служи и срещу мухъл

Ако искате да дезинфекцирате дома си от мухъл и други вредни организми, ползвайте я като домашен разтвор. Тя има мощни фунгицидни свойства и помага срещу образуването и задържането на мухъл и плесени у дома.

Свързани статии

Мащерката прогонва и вредителите

Плъховете, мравките, насекомите, молците не понасят миризмата на мащерка. За щастие, ние хората я обожаваме. Ето защо тя не би ни пречила, тъкмо обратното. Разпръснете стръкове или букети прясна мащерка из дома, за да държите вредителите далече. Можете да напръскате и с етерично масло от мащерка ъгълчетата на жилището.

Премахва лошите миризми

Благодарение на силните си антисептични и противогъбични свойства мащерката се оказва добър приятел в поддържането на приятния мирис в дома. Тя поглъща лошите миризми и отделя приятни ароматни молекули.

Мащерката стимулира доброто настроение

Етеричното масло от мащерка има и терапевтични свойства. Активното вещество в нея карвакол има свойството да стимулира невронната активност. Усещането за благополучие и щастие се увеличават благодарение на повишеното количество ендорфини.

Снимка: pixabay

Коментирай