Здраве и красота

Бебе на плажа – не!

Дерматолози се обявиха против воденето на кърмачета на плаж

29.06.2017г. / 11 09ч.
Аз жената
Бебе на плажа – не!

"Има сериозно правило, че изгарянето в детска възраст е правопропорционално на риска от развитие на меланома в късна възряаст", посочи в "България сутрин" доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ "Александровска". 

Тя посъветва родителите да правят дежурство, като се редуват да стоят на сянка с детето, но категорично да не допускат бебето до 1 годинка, да бъде подложено на слънчевите лъчи в летните месеци. 

Думите й подкрепи и доц. д-р Рая Иванова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска", която подчерта, че кърмачетата, също както и възрастните, са уязвими на силното слънце и родителите трябва да се погрижат за тях.

"Не трябва да бъдат извеждани в часовете между 11 и 17 часа. Трябва да носят светли дрехи, да пият много течности, също така да бъдат хранени рационално с плодове и зеленчуци", обясни д-р Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Тя препоръча да се избират по-леки храни в топлите дни, да се внимава с консумацията на бира, защото тя също дехидратира и че може да се замени с айрана като напитка за утоляване на жаждата.

Те коментираха как можем да се предпазим от атаките на слънцето през летните месеци, като подчертаха, че хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да се грижат най-много за себе си.

"В големите жеги най-добре е да използваме фактор 30, ако сме в града, а за морето - фактор 50+!", категорична бе д-р Казанджиева.

Коментирай