Здраве и красота

Как да се грижим правилно за слънчевите очила?

Няколко полезни съвета, които удължават живота на очилата

03.07.2017г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Слънчевите очила са задължителен аксесоар през лятото. Те са необходимост, която не просто краси лицето и затъмнява наситената слънчева светлина, но и предпазва очите от вредното влияние на UV-лъчите. Ето защо слънчевите очила задължително трябва да са снабдени със специален филтър, предпазващ окото. 

За да запазим очилата си здрави и красиви дълго време, е необходимо да се въздържаме от някои често срещани грешки. 

Не носете очилата на главата

Носенето на очилата върху главата като диадема ги разширява. Това причинява изместване на центровката на рамките и влияе върху способностите за предпазване на стъклата. За да сте сигурни, че очите ви са добре защитени, носете очилата само по предназначение. Винаги ги поставяйте и сваляйте с две ръце, за да не изкривявате и разхлабвате рамките. 

Пролетно-летни предложения за слънчеви очила (галерия)

Адаптирайте ги към лицето

Много хора купуват очила, без да се поинтересуват дали пасват за тяхното лице. На всеки се е случвало да си купи очила, които да му седят леко изкривени от едната страна. Това е вредно, защото измества ъгъла на стъклата и пречи на окото. Винаги се консултирайте със специалист оптик, който да центрова очилата според особеностите на вашето лице. 

Не пускайте очилата в чантата си

В бързината много от хората пускат очилата в чантата си, а не ги поставят в специален калъф. Това крие риск от надраскване на защитното покритие, изкривяване, счупване. 

Знаете ли, че... слънчевите очила датират от 1286 година?


Не бършете очилата на сухо

Специалистите оптици съветват никога слънчеви или диоптрични очила със защитно покритие да не се бършат на сухо. Това уврежда и изтрива защитния слой, докато вие си мислите, че очите ви са защитени. 

Винаги пръскайте стъклата с почистващ разтвор и след това забърсвайте с мека фибърна кърпа. Допуска се и миене с течен сапун под течаща вода. 

Снимки: pixabay

Коментирай