Здраве и красота

6 признака, че имате нужда от повече мазнини

По какво да познаете, че страдате от дефицит на полезни мазнини

19.07.2017г. / 16 17ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Отслабването е труден процес. Изисква много жертви и стриктност в храненето, много диети демонизират мазнините като основен враг на тънката талия.

Мазнините обаче са жизненонеобходими на организма, за да функционира правилно. Ако сте на диета, която изключва мазнините от менюто, има риск тялото ви да започне да проявява някои симптоми.

Кои са знаците, че организмът ви има нужда от повече полезни мазнини?

1. Непрекъснато сте гладни.

Препълвате стомаха си със зеленчуци на обяд, но 2 часа след това отново сте толкова гладни, че сякаш не сте яли нищо от вчера. Установено е, че липсата на мазнини повлиява драстично хранителните навици. Когато избягваме мазнините, усещането за глад настъпва много по-бързо, а засищането е по-трудно. Освен това мазнините ни помагат да контролираме преяждането. Ако изключваме напълно мазнините, рискуваме да преядем с иначе здравословни и нискокалорични храни, които в големи количества също не са полезни.

5 последици от премахването на хляба от диетата

2. Често ви е студено.

Мазнините са необходими за терморегулацията в клетките. Ако имаме дефицит на полезни мазнини в организма си е възможно често да ни е по-студено, отколкото реално е. Генерирането на топлина в тялото се дължи на изгарянето на мазнини и трансформирането им в енергия. Това обаче не означава, че на хората с наднормено тегло им е винаги топло. Това са два различни процеса.

3. Наблегнете на мазнините, ако взимате витамини или някои хранителни добавки.

Някои витамини, като А, D, Е и К се нуждаят от мазнини, за да се разтворят в организма. Така приемът им ще е по-качествен и ще се отрази положително на здравето ви. Омега-3 мастните киселини са чудесна добавка към останалите витамини, които взимате.

7 причини да сте винаги гладни

4. Ако имате трудности със съсредоточаването и паметта.

Мазнините са храна за мозъка и неговите основни функции. Ако ви се струва, че сте разсеяни, трудно се съсредоточавате, губите вниманието си и се затруднявате да запомняте нова информация, определено имате нужда от повече полезни мазнини в диетата си.

5. Имате суха кожа.

Кожата се влияе много от това какво ядем. Ако диетата ни изключва или драстично намалява полезните ненаситени мазнини и мастните киселини, кожата става суха и лющеща се.

6. Имате диабет.

Страдащите от диабет трябва стриктно да спазват съветите за хранене на лекаря си. В диетата на диабетиците задължително трябва да са включени полезни мазнини, защото те упражняват продължителен ефект върху нормалните нива на кръвната захар. Експертите препоръчват здравословни източници на мазнини като постно месо, зехтин, ядки.

Коментирай