Здраве и красота

Най-полезните храни за вагината

Как да поддържаме вагината здрава

17.07.2017г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Здравето на вагината зависи до голяма степен от здравословната диета. Някои храни имат свойството да правят вагиналната флора балансирана. Затова е важно да се набляга на полезните за вагината продукти. Кои са те?

Ябълки

Според изследванията, жените, които ядат поне по една ябълка на ден, имат много по-висока степен на сексуална задоволеност. Способността им да получават оргазъм по-бързо е по-добра в сравнение с останалите жени. Това се дължи на полезните фитоестрогени в ябълките, които подобряват здравето на женската полова и хормонална система.

Упражнения за здрава и млада вагина

Кисело мляко или кефир

Киселото мляко или кефирът носят двойна порция ползи за вагината. Те са богати на лактобацили, така важни за баланса на вагиналната флора. Добрата микрофлора на вагината е от изключително значение за предпазването от бактерии и инфекции. Освен това, киселото мляко и кефирът са много богати на калций, а той потиска симптомите на предменструален синдром.

Зелен чай

В зеления чай се намират вещества, наречени полифенолни катехини. Те имат свойството да неутрализират бактерията ешерихия коли, способна да предизвика вагинални и уринарни инфекции.

Пълнозърнести храни и зеленчуци

Пълнозърнестите храни и зеленчуците са много богати на фибри. Това помага за контрола на бактериалната флора във вагината. Тези продукти съдържат освен фибри и пребиотици, които се грижат за полезните бактерии както във вагината, така и в червата. Ето защо се смята, че един от най-добрите начини да поддържате вагината здрава е да бдите и над здравето на дебелото черво.

Никога не правете това с вагината си!

Мазни риби

Рибите с мазно месо съдържат големи количества омега-3 мастни киселини и витамин D. Те са много полезни за цялостното здраве на вагината. Като допълнителен бонус ще се радвате и на добро състояние на сърдечносъдовата система. Мастните киселини подобряват кръвообращението в малкия таз, което подмладява и стяга вагината.

Плодове

Жените, които консумират повече плодове на ден имат с до 11% по-малък риск да развият миома на матката. Това показват изследвания на учени от Университета по медицина в Пенсилвания.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Еб.ч ( преди 6 години )
М-м\м харесвам вкусни ва.ги.ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар