Здраве и красота

Хапвайте кресон за здрави кости и при кашлица

Кресонът доставя на организма и добри количества фолиева киселина

27.07.2017г. / 13 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Това растение лесно може да бъде закупено от супермаркетите, има приятен вкус, напомнящ хрян, а персите са го използвали като лек. Ако ви предстои пазар, добавете в кошницата си и кресон.

Кресонът е бързорастящо зелено растение с фини стъбълца и малки листенца. Вкусът му го прави все по-предпочитано за овкусяване на салати, супи, ястия.

Това, което може би не знаете е, че кресонът има редица здравословни ползи, като регулира кръвната захар, намалява риска от развитието на Алцхаймер, има добра поносимост при пациенти с нарушена функция на щитовидната жлеза и други.

Отличен източник е на витамин С

Знаете ли, че кресонът е един от най-добрите източници на витамин С? Всъщност количеството витамин С, което се съдържа в него е по-високо от това, което се съдържа в портокалите. Ето защо е добре да го добавите в менюто си.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Подсилва имунитета

Ако искате да засилите имунитета си и винаги да сте в добра форма, хапвайте по-често кресон. Високите количества витамин С, които се съдържат в него биха били перфектно оръжие срещу вируси, бактерии, инфекции. Не бива да забравяме, че този витамин е мощен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и всички симптоми на възпаление и по този начин подобрява имунитета.

Доставя на организма добри количества фолиева киселина

Освен витамин С, кресонът съдържа и добри количества фолиева киселина, което е важно хранително вещество, особено за бременни жени и кърмачки. Освен това тя намалява и риска от инсулт, рак на гърдата, рак на дебелото черво и остеопороза.

Подобрява абсорбцията на желязо

Тъй като кресонът съдържа голямо количество витамин С, това растение би било наистина полезно за подобряване усвояването на желязо от тялото. Желязото е много важно хранително вещество за транспортиране на кислород от белите дробове до другите части на организма.

Витамин С ще стимулира абсорбцията му и така ще бъдете в добро здраве. Неусвояването на желязо може да доведе до появата на анемия и други усложнения свързани с дефицита на минерала.

Най-добрите натурални антибиотици

Перфектен източник на калций

Още една добра причина да добавите в менюто си кресон е, че той съдържа голямо количество калций, който ефективно може да намали развитието на редица заболявания, сред които са сърдечносъдови, диабет, хипертония.

Свързани статии

Също така, калцият намалява и риска от появата на костни заболявания, особено остеопороза. Редовният му прием укрепва костите и стимулира производството на остеобласти (образуващи костна тъкан).

Облекчава кашлицата

Кресонът съдържа съединения, наречени серни гликозиди, за които се смята, че могат да облекчат неразположенията при бронхит и кашлица. Някои експерти твърдят, че тези съединения имат отхрачващо действие. Ето защо, когато страдате от настинка и кашлица, хапвайте кресон.

Коментирай