Здраве и красота

10 причини да не можете да спите добре

Какво нарушава съня

09.08.2017г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Сънят е крехък механизъм, който може да бъде нарушен по много начини. Често не си даваме сметка по колко различни начини вредим сами на съня си.

Кои са причините да не можем да спим добре през нощта?

1. Позата ни за сън.

Задължително трябва да спите в най-удобната за вас поза. Тя изключва спането в прегръдка с партньора, колкото и да ви е любима. Тази поза не е здравословна от гледна точка на добрия и качествен сън.

2. Липсва ви успокояващ навик.

Най-добрият успокояващ навик е топлият душ преди лягане. Той не трябва да е нито прекалено горещ, нито много студен. Топлият душ отпуска тялото, намалява стреса, подготвя организма за отделяне на мелатонин, необходим за заспиването и поддържането на фазите на съня.

3. Съзнанието ви е претоварено.

Може да си мислите, че когато сте претоварени и уморени ще заспите по-лесно, но грешите. Претовареното съзнание не ви дава мира, в ума ви изплуват проблеми и събития от деня, които не сте могли да разрешите. Резултатът е трудно заспиване, често будене през нощта, въртене.

4. Алкохол.

Погрешно е схващането, че една или две чаши алкохол ще ви помогнат да заспите по-лесно. Алкохолът пречи на бързото заспиване, ускорява пулса, повлиява негативно движението на очите по време на сън, дехидратира организма и причинява сутрешно неразположение и махмурлук.

Магнезият помага при безсъние, но и не само!

Ако все пак пиете алкохол вечерта е важно да са минали най-малко 2 часа от консумацията му преди да си легнете.

5. Не се подтиквате сами към заспиване.

Много хора правят грешката да лежат и да чакат сънят сам да ги споходи. В повечето случаи това не се случва. Ако не заспите до 20 минути, вземете нещо за четене, за предпочитане книга. В никакъв случай не посягайте към телефона или подобно електронно устройство. Светлината от екрана е вредна за образуването на мелатонин повече, отколкото светлината на нощната лампа.

6. Кофеин.

Кофеинът във всичките му форми пречи на заспиването и съня. Кофеин има не само в кафето, но и в чая, колата, шоколада, някои десерти с какао.

Свързани статии

7. Използвате леглото за грешни цели.

Чакате да си легнете, за да включите лаптопа в контакта и да цъкате из мрежата. Това е един от най-вредните навици преди лягане. Леглото трябва да се използва по предназначение.

Ароматни масла при стрес, безсъние и задух

8. Шумът.

Ако някакъв шум ви пречи на заспиването или ви буди нощем, използвайте тапи за уши. Те ще ви спасят.

9. Светлината.

За пълноценния сън е от огромно значение пълното отсъствие на светлина в спалнята. Светлината стопира секрецията на мелатонин, което ви кара не просто да спите неспокойно, но и да се събудите уморени и без капка енергия.

10. Физически упражнения преди лягане.

Важно е тренировките и упражненията да се правят сутрин или през деня, но никога непосредствено преди лягане. За да спите добре, тренировките трябва да са приключили поне 3 часа преди да дойде време за сън.

Коментирай