Здраве и красота

5 причини за поява на неутолима жажда

Жаждата не е безобидна

10.08.2017г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Когато сме жадни посягаме към чашата с вода. Обикновено свързваме жаждата с лека дехидратация или с консумация на солени храни.

Когато обаче изпитваме необяснима жажда, още повече ако е неутолима, това вече е сигнал за здравословен проблем. Задължително трябва да се обърне внимание на жаждата, ако е придружена с умора, главоболие, промени в кожата, косата, ходенето до тоалетната.

За какво може да подсказва жаждата?

Захарен диабет

Най-често срещаната причина за поява на прекомерна жажда е захарният диабет. При него тялото се затруднява да обработва захарите в кръвта. Този факт причинява непрекъсната и неутолима жажда, сякаш сте яли нещо сладко преди минути.

Причини за задържането на излишни течности в тялото

Пиенето на много вода от своя страна предизвиква бъбреците да произвеждат повече урина, за да се освободят от излишната кръвна захар. Това причинява дехидратация и изпращане на обратен сигнал за жажда към мозъка.

Инсипиден (безвкусен) диабет

Инсипидният диабет се причинява от потисната секреция на хормон на хипофизата, възпиращ диурезата. За разлика от захарния диабет, при който урината има сладък вкус, при инсипидния диабет урината няма вкус, откъдето идва и наименованието на заболяването.

4 причини да кажем „Не“ на газираните напитки

Обикновено бъбреците отстраняват излишните телесни течности и ги прехвърлят в пикочния мехур. От друга страна, когато тялото ви губи течности, бъбреците задържат течностите и произвеждат по-малко урина, за да се предпази организмът от дехидратация. Това води до усещане за постоянна жажда.

Свързани статии

Понижено кръвно налягане

Хроничният стрес може да влоши работата на надбъбречните жлези. Вследствие кръвното налягане се понижава и се появява жажда. Това е механизъм на организма за повишаване на кръвното налягане.

Анемия

Загубата на кръв, например по време на месечния цикъл, е една от честите причини за анемия при жените. Отказът от консумация на месо също. Когато цикълът е прекалено обилен се губят големи количества кръв и течности, заради което се появява и жаждата.

Сухота в устата

Сухотата в устата може да е провокирана от моментни състояния, но може и да е страдание, за което не подозирате. Нарича се ксеростомия, при която се появява прекомерна жажда. Дължи се на промени в хормоналните нива. Лекува се като се избягват дехидратиращи субстанции – кафе, алкохол, някои медикаменти.

Коментирай