Здраве и красота

6 начина да ускорите метаболизма без усилия

Да стопим мазнините с малки промени

17.08.2017г. / 16 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Max Pixel

Снимка: Max Pixel

Метаболизмът се определя до голяма степен от генетиката, начина на живот, който човек води, пола, размера на тялото, възрастта. Факторите, които влияят върху това дали ще напълняваме или отслабваме по-бързо или по-бавно зависят от това как тялото изгаря калориите. 

Някои промени в начина на живот биха помогнали значително в ускоряването на метаболизма и по-бързото изгаряне на мазнини, превръщайки ги в енергия. Не е нужно промените да са драстични, за да има резултат. Ето какво трябва да направите:

3 билки за по-бърз метаболизъм 

1. Намалете температурата в спалнята.

Спането в по-хладна спалня увеличава процента на изгорените мазнини. Това показват данни на изследване от 2014 година на National Institutes of Health. Резултатите сочат, че спането при температура 18-20 градуса в продължение на 1 месец е дало тласък в метаболизма на хората, взели участие в проучването. 

2. Пийте по 1-2 чаши кафе на ден.

Проучванията показват, че кофеинът стимулира метаболизма и намалява риска от диабет тип 2, стига кафето да се пие чисто, без мляко и захар. 

3. Намалете нивата на стреса.

Стресът е мощен фактор за метаболизма. Колкото по-високи са нивата на стрес в организма, толкова по-бавен е метаболизмът. Стресът причинява трупане на килограми без дори да сте променили начина на хранене. 

Свързани статии

4. Здрав сън през нощта.

Доказано е, че липсата на сън забавя метаболизма. Колкото по-здрав, непробуден и дълготраен е сънят, толкова по-оптимален е метаболизмът. 

6 ключа към ускоряването на метаболизма

5. Правете упражнения с тежести.

Ускоряването на метаболизма зависи от добавянето на упражнения с тежести в ежедневната ви рутина. Важно е да се ходи пеша по 30-40 минути или да се прави кардио, но също така е от значение да се вдигат и малко тежести. Силовите упражнения дават мощен тласък на изгарянето на мазнини. 

6. Яжте нещо пикантно.

Капсаицинът, намиращ се в лютите чушки и пикантните храни, доказано повишава телесната температура. Това ускорява метаболизма и активизира разграждането на мазнините. 

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
брюнет ( преди 6 години )
Това ме изкефи - силови упражнения без усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати