Здраве и красота

Аспержите помагат при артрит и се грижат за сърцето

Регулират и нивата на кръвната захар

30.08.2017г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Знаете ли, че аспержите съдържат въглехидрата инулин, който насърчава растежа на Bifidobacteria и Lactobacilli? Две бактерии, които повишават абсорбцията на хранителни вещества, намаляват риска от алергия и рак на дебелото черво, и помагат да се предотврати растежа на вредни бактерии в чревния ни тракт.

Освен това една чаша аспержи съдържа добри количества фибри и протеини, което ни държи сити за по-дълго време и намалява риска от запек. Аспержите са подходящи за вашата диета, но вижте какви други ползи имат за здравето. 

Действат противовъзпалително

Аспержите са не само вкусни зеленчуци, но и чудесен източник на хранителни вещества за целия организъм. Те са богати на много противовъзпалителни хранителни вещества, които помагат в борба с артрита, астмата и автоимунни заболявания.

Храни, с които да запазим младостта (галерия)

Съдържат антиоксиданти

Глутатионът, намиращ се в аспержи, съдържа три аминокиселини (глуматна киселина, глицин и цистеин), които се комбинират в една молекула, която служи като мощен агент за редуциране на окисляването на телата ни.

Заедно с антиоксидантите, витамин С, витамин А, цинк, манган и селен, глутатионът в аспержите се бори срещу свободните радикали, които причиняват стареенето и увреждането на клетките. 

Намаляват риска от развитието на рак

Известно е, че хроничното възпаление и окисляване на клетките в тялото, може да доведе до развитието на различни видове рак. Със своите антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, аспержите се борят срещу развитието на рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, белия дроб, простатата, яйчниците и други.

За какви здравословни проблеми помагат бананите?

Грижат се за здравето на сърцето

Вкусните зеленчуци са богати на витамини от групата В, които са от съществено значение за здравето на сърдечносъдова система. Фолиевата киселина, която е част от тази група (витамин В9) регулира количеството на  хомоцистеин в кръвта, който при високи нива може да бъде силен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Не на последно място, други витамини от групата като холин, биотин и пантотенова киселина, спомагат за регулирането нивата на кръвната захар. 

Свързани статии

Предотвратява рожденни дефекти

Фолиевата киселина е от съществено значение за правилното клетъчно делене. Редовното консумиране на аспержи, може да предотврати дефицита ѝ, и така да се намали риска от дефекти на спина бифида (вроден дефект на гръбначния мозък).

Действа диуретично

Аминокиселината аспарагин, която се съдържа в аспержите, действа като диуретик, намалявайки задържането на излишни течности по време на ПМС (предменструален синдром), подуването свързано с артрит, ревматизъм.

Коментирай
Свободно време