Здраве и красота

10 важни здравословни ползи от кокосовата вода

Невероятните свойства на кокосовата вода

24.08.2017г. / 11 58ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

От векове хората в тропическите райони се възползват от кокосовата вода, защото са запознати с нейните ползи за здравето. Тя е много полезна, най-вече когато кокосовият орех е все още недобре узрял. Тогава съдържа множество хранителни вещества, антиоксиданти, желязо, калций, калий, магнезий, манган, цинк, аминокиселини, ензими, витамини от група В. 

Кои са най-важните ползи за организма и здравето от кокосовата вода?

1. Хидратира тялото.

Кокосовата вода е отличен начин да хидратирате тялото си в летните жеги, когато почти всеки страда от известна дехидратация. Кокосовата вода е източник на полезни въглехидрати, които ще поддържат енергийните нива в тялото ви. 

2. Намалява кръвното налягане.

Кокосовата вода се счита за добър начин за контрол на кръвното налягане благодарение на богатството ѝ на калий, витамин С, магнезий. Тя помага за неутрализирането на натрия в кръвта, причинител на повишаване на нивата на кръвното. 

3. Намалява холестерола и триглицеридите.

Кокосовата вода е целебен тоник за кръвоносните съдове и сърцето, защото допринася за намаляване нивата на холестерола и триглицеридите, образуващи плаки по съдовете. Богата е и на антиоксиданти с противовъзпалителни и антитромбоцитни свойства, разреждащи кръвта. Това я прави полезна за хора с ускорено съсирване на кръвта, склонни към образуване на тромби. 

8 невероятни ползи от консумацията на овесени ядки

4. Помага при махмурлук.

Кокосовата вода помага за преодоляване на махмурлука, защото хидратира добре тялото. Дехидратацията, причинена от алкохола всъщност води до махмурлук, защото нарушава баланса на електролитите в тялото. Кокосовата вода ги възстановява. 

5. Насърчава отслабването.

Кокосовата вода помага в отслабването, тъй като ускорява метаболизма. Наличието на добри количества калий в нея помагат за отвеждането на излишния натрий. Така задръжката на течности се овладява и отслабването става по-лесно. 

6. Помага при главоболие.

В голяма част от главоболията пръст има леката дехидратация. Кокосовата вода помага срещу мигренозни пристъпи и главоболие, защото неутрализира дехидратацията. Магнезият в кокосовата вода също работи успешно срещу болките. 

7. Балансира pH на организма.

Стресът, токсините, диетата – всичко може да повиши нивата на киселините в организма. Това създава условия за отключване на възпалителни процеси, редица заболявания, включително рак. 

Здравословните ползи от консумацията на нар

Киселинните нива на pH-то в организма причиняват ниски нива на енергия и намаляват способността на организма да абсорбира витамините и минералите правилно. 

Затова на помощ идва кокосовата вода. Тя има алкализиращ ефект, който помага на тялото да се възстанови от киселинните атаки. 

8. Регулира кръвната захар.

Кокосовата вода е полезна в превенцията на диабета, както и в овладяването на високите нива на кръвната захар. 

9. Действа като натурален диуретик.

Кокосовата вода е естествен диуретик, който извежда излишните течности от тялото без да нарушава електролитния баланс в организма. Това предпазва от камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища, високо кръвно налягане. 

10. Забавя стареенето.

Кокосовата вода съдържа цитокини, които имат антистареещ ефект. Те възстановяват клетките и тъканите и намаляват риска от развитие на дегенеративни заболявания, ускоряващи стареенето на организма. 

Коментирай