Здраве и красота

Най-богатите на полифеноли храни

Защо антиоксидантите са толкова важни за организма

28.08.2017г. / 11 12ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Полифенолите са много важни съединения за здравето на организма. Те са антиоксиданти, които се намират в редица растителни храни. Имат свойството да се борят със свободните радикали, причиняващи окислителни процеси в тялото. Тези процеси предизвикват голям брой сериозни заболявания, сред които сърдечносъдови проблеми, рак, деменция, преждевременно стареене на организма.

Наблягането на храните, богати на полифеноли, предпазва организма от зловредното влияние на свободните радикали и подпомага нормалната работа на органите и системите.

Консумацията на богати на полифеноли храни осигурява и прилив на енергия през целия ден.

Кои са най-богатите на полифеноли храни?

Ябълки

Изследванията показват, че червените ябълки са много богати на полезните съединения. За да си ги доставите, не белете кората на ябълките, тъй като тя е най-наситена с тях.

Храни, богати на полезния калий (галерия)

Карамфил

Една от най-богатите на полифеноли подправки е карамфилът, според Европейския журнал по клинично хранене.

Червен лук

Лукът поначало е богат на полифеноли, но червеният лук е считан за най-добрият доставчик на полезните съединения измежду всички зеленчуци от същото семейство.

Чай

Чаят се смята за същинска аптека в чаша, защото е изключително богат на антиоксиданти. Черният чай е най-богатият на полифенолни съединения сред всички видове.

Кафе

Не се притеснявайте да пиете по една-две чаши кафе на ден. Важно е да го пиете чисто и неподсладено. Кафето е богат източник на полифеноли.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Свързани статии

Портокали

Цитрусовите плодове са прекрасен източник на витамини, но и на антиоксиданти.

Череши

Черешите неслучайно са наричани суперхрана. Те са богати на полифеноли, витамини, фибри.

Червено вино

Следващия път, когато ви се прииска да си сипете една чаша червено вино вечер, но изпитвате вина – недейте. Направете го на драго сърце, защото виното е сред първенците по съдържание на полифеноли.

Тъмен шоколад

Същото важи и за тъмния шоколад. Натуралното какао в него е богато на антиоксиданти, предпазващи от рак и редуциращи телесните мазнини. Колкото по-горчив е шоколадът, толкова по-добре.

Коментирай
Здраве и красота