Здраве и красота

Основни грешки, причиняващи напукани устни

Кожата на устните е нежна и лесно ранима

04.09.2017г. / 06 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напуканите устни са болезнени, развалят красивото ви излъчване и са проблем, ако носите червило. Увредената кожа винаги стои като на парцали, когато върху нея се постави червило.

Кои са грешките, които допускате, за да се стигне до проблема напукани устни?

Използвате грешната формула

Не всяко червило пасва на всяка кожа. Устните са една от най-нежните зони на тялото, които се нуждаят от специална грижа. Ако ползвате червило с неподходяща за вас формула, това предизвиква възпаления и раздразнение. Допитайте се до специалист.

Носите червило нонстоп

Носенето на червило непрекъснато по цял ден, чак до късните часове на вечерта, е пагубно за устните. Някои багрила в червилата предизвикват съхнене на устните. Не правете грешката да нанасяте още червило, за да потушите дразненето и сухотата. Вместо това нанасяйте овлажняващ балсам преди червилото.

Бързо възстановяване на напуканите устни

Прекалявате с балсама

Както с всяко полезно нещо, и с балсама трябва да се внимава. Колкото и полезен да е един продукт, в прекомерни количества той става вреден. Полезни са балсамите от естествени съставки и масла, най-вече домашно приготвените. Постоянното нанасяне на фабричен балсам води до привикване на кожата и ускорено изсъхване.

Твърде много скраб

Ексфолирането на устните е важно, за да се премахнат мъртвите клетки по кожата. Но ако правите процедурата прекалено често, рискувате да увредите устните и те да започнат да се напукват по-дълбоко.

Свързани статии

Горещина

През лятото устните се напукват заради сухото време и силата на слънчевите лъчи. През зимата студът също провокира ускорено напукване заради суровите атмосферни условия. Тогава човек се стреми да се сгрее, най-често чрез чаша много топъл чай. Това е много вредно за устните, тъй като предизвиква още по-дълбоко дехидратиране заради високата температура.

Чести причини за напукани устни

Често облизване на устните

Ако имате този вреден навик, наложете си да се отървете от него. Честото облизване на устните предполага увеличаване на влагата. Докато е влажна, кожата на устните съхне активно под влияние на вятъра и атмосферните условия. Така те стават още по-напукани от преди.

Обичате пикантни храни

Пикантните храни повишават температурата в цялото тяло. Това важи и за крехката кожа на устните, която първа се среща с техния „огън“. Паренето, което предизвиква лютото, може да причини дори болка в устните. Ако имате проблем с напукани устни, избягвайте люти храни.

Коментирай