Здраве и красота

Слуз от охлюви прави кожата млада и заличава стрии

Слузта е известна със своите антистареещи свойства

17.09.2017г. / 06 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замисляли ли сте се някога, че охлювите, които са смятани за деликатес, могат да забавят процеса на стареене на кожата? Със сигурност сте забелязали, че все повече козметични брандове предлагат разнообразни продукти обогатени със слуз от охлюви.

Терапията с мекотелите пък е една от най-предпочитаните на запад от дамите, които искат да запазят младостта си за по-дълго време. Защо техният секрет е толкова ценен?

Секретът от охлюви или както още бива наричан  охлювен филтрат, е богат на важни вещества като хиалуронова киселина, до 98% вода, гликопротеин, протеогликани и антимикробни и медни пептиди, които обикновено се използват в козметични продукти и се оказват полезни за кожата. Тези елементи помагат кожата да се предпази от увреждане, инфекции, както и от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. 

Слузта е известна със своите анти-стареещи свойства. Тя спомага за стимулиране образуването на колаген и еластин, предпазва кожата от свободните радикали, успокоява, възстановява увредените тъкани и подобрява хидратацията. Може да се използва за лечение на суха кожа, бръчки, акне и розацея, възрастови петна, изгаряния, дори при плоски брадавици.

Освежаващи маски за лице при махмурлук

Естествени антибиотици. Естествените антибиотици, открити в слузта на охлювите, са вещества, способни да се борят с инфекциите, причинени от бактериите, които обикновено присъстват върху кожата, като например Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, бактериите, виновни за образуването на акнето. Ето защо има редица козметични продукти за лечение на акне, които съдържат от незаменимата слуз на мекотелите. 

Свързани статии

Съдържа гликолова киселина. Гликоловата киселина ексфолира и позволява да се премахнат мъртвите кожни клетки. Също така, тази киселина допринася други компоненти, проникващи през космените фоликули, да упражняват своите терапевтични свойства върху по-дълбоките слоеве на кожата.

7 навика на красиво остаряващите хора

Помага при стрии и белези. В козметичната мрежа може да намерите редица продукти за тяло обогатени със слуз от охлюв. От концентрати, кремове, до гелове за тяло, незаменимата слуз добавена в тях значително подобрява вида и състоянието на кожата, като я прави по-стегната с по-слабо изразени стрии и кожни белези. 

Снимка: istock

Коментирай