Здраве и красота

Психолозите правят тези 4 неща, за да са щастливи

Щастието е действие, не последица

13.09.2017г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието не е просто последствие от радостни събития в живота. То е начин на организиране на ежедневието. Така смятат психолозите. Специалистите в тази област съветват да построяваме всеки свой ден, така че да е максимално лишен от стрес. 

Както казва Аристотел: „Щастието е действие." Неговото мнение споделя д-р Джейсън Уилър, психоаналитик от Ню Йорк, цитиран от health.com. Той казва, че „много неща в живота просто се случват с нас, но и много други неща, които трябва да направим сами всъщност ни правят много по-щастливи. Да бъдещ щастлив е едно от тези неща. То е дейност.“

Рецепта за щастие или какво му трябва на човек 

Какво смятат експертите по психология за психичното здраве и щастието? Кои са нещата, които според тях трябва да правим всеки ден, за да сме щастливи?

Да бъдем наясно със себе си

Умствената настройка е много важна, за да сме щастливи. Организираност, подреждане на ангажиментите и предварително обмисляне са в основата на намаляването на стреса. Когато сме наясно с онова, което трябва да правим през деня, се усещаме по-сигурни в себе си. Настройката на тялото и ума са от голямо значение и помагат за съсредоточаване върху всичко, което правим. 

Съвети за щастие от щастливите хора

Водене на записки

Проучванията показват, че воденето на записки намалява риска от изпадане в депресия наполовина. Важно за психичното здраве е да намалим тревожността, която неорганизираността създава. Благодарение на списъка с ангажиментите и задачите нивата на стрес намаляват. 

Тренировки

Тренировките са един от ключовите механизми, подпомагащи умственото здраве. Неслучайно специалистите казват „здрав ум в здраво тяло“. Настроението е пряко свързано с физическата активност. Ако искате да сте щастливи, движете се активно. 

Свързване с околните

Прекарването на повече време в социални връзки подпомага доброто настроение, самооценка, самочувствие, следователно щастие. Социалните и личните взаимоотношения носят позитиви. Не се лишавайте от тях. При всеки удобен момент общувайте с хора, които ви карат да се чувствате добре. 

Коментирай