Здраве и красота

Ежедневни навици, увреждащи бъбреците

Как съсипваме тези важни органи без да си даваме сметка

08.09.2017г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са незаменим чифтен орган, без който организмът не може да функционира. Увреждането на бъбреците често става неусетно, а когато симптомите започнат да се проявяват, може да е късно за връщане назад. 

С някои ежедневни навици вредим на бъбреците си, без да го осъзнаваме. Важно е да поддържаме тези органи здрави, защото тяхната дисфункция може да доведе до множество сериозни проблеми,  сред които инфаркт или инсулт. 

Кои са лошите навици, които увреждат бъбреците?

Консумация на пакетирани и готови храни

Повечето преработени и пакетирани храни съдържат прекалено завишени количества натрий, от който тялото няма нужда. Преработването му затруднява бъбреците. За да се филтрира натрия от организма се отделя и голямо количество калций, който обаче се отлага в бъбреците. Това причинява образуване на камъни. 

10 навика, с които съсипваме бъбреците си

Неконтролирано кръвно налягане

Кръвното налягане може да повлияе не само работата на сърцето и кръвоносните съдове, но и бъбреците. В бъбреците са съсредоточени множество важни кръвоносни съдове. Високото налягане в тях води до необратими увреждания на бъбреците. 

Пушене

Пушенето вреди на белите дробове, но и на бъбреците. Проучване от 2012 година установява, че отказването на цигарите намалява риска от карцином на бъбреците с до 40 и повече процента. Пушенето уврежда и кръвоносните съдове, което косвено би могло да предизвика бъбречни заболявания. 

Дехидратация

Жадни сте, но не пиете вода? Голяма грешка, която уврежда бъбреците и функционалната им тъкан. Поддържането на балансирано и хидратирано тяло улеснява работата на бъбреците и извеждането на токсините от тях и организма. 

Как увреждаме сами бъбреците си?

Свързани статии

Често пиене на болкоуспокояващи

Безконтролното пиене на лекарства, макар и отпускани без рецепта, е вредно за бъбреците. Ако прагът ви на търпимост към болка е нисък и посягате към болкоуспокояващите често, това може да увреди бъбреците ви. Те ще са крайно затруднени в обработването на тези химически вещества.

Бъдете особено внимателни с нестероидните противовъзпалителни лекарства. Те са най-агресивни не само към бъбреците, но и към черния дроб, стомаха, червата. 

Прием на хранителни добавки

Ако смятате, че хранителните добавки за безобидни, грешите. Те, както всичко останало, погълнато през устата, се филтрира от бъбреците. Това може да причини всякакви проблеми, най-вече заради вещества, които ви идват в повече и от които нямате нужда, а взимате без да си давате сметка за това. 

Наднормено тегло

Наднорменото тегло ви поставя в риск от диабет тип 2, който на свой ред повишава опасността от възникване на бъбречни заболявания като последица. 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 6 години )
pazia se dokolkoto moga i s kakvoto znaia , no nadnormenoto teglo i visokoto kruvno sa pri4inite pri men , ot drugite izbroeni niama kakvo da se strahuvam , ne pia , ne pu6a , bolkouspokoiava6ti ne pia , i tam kakvoto e kato hrani ne polzvam , imam si doma6na 4ista hrana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар