Здраве и красота

Страничните ефекти от разбитото сърце

Безсъние и покачване на теглото

15.09.2017г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш влюбен, да обичаш е най-прекрасното нещо, което може да ни се случи. Но любовта не е само в розово. Има връзки, които просто не се получават, любови, които ни разочароват и казваме, че са разбили сърцето ни. Разбитото сърце носи сериозни последствия за личността ни. Какви?

Апатия

Това е едно от първите усещания, които стават част от живота ни, след като някой е разбил сърцето ни. Започваме да губим интерес към всичко, което сме харесвали. Срещите с приятели не ни носят удоволствие, случват се все по-рядко, амбиции да постигаме успехи в сферата, в която работим и учим също са сведени до минимум.

Затваряме се в себе си, прекарваме повече време у дома и поставяме началото на депресивно състояние.

5 сигурни симптома на депресия

Безсъние

Емоционалната болка винаги се усеща като физическа такава. Тревогите ни изтощават физически, емоционално. Искаме да спим, но всеки път щом затворим очи, негативните мисли, спомените за миналото са част от съзнанието ни.

При някои хора безсънието не е проблем. На тях депресията им действа така, че искат всяка свободна минута да се отдадат на съня.

Отслабване или покачване на килограми

Любовната мъка се отразява на всеки различно. Някои хора, освен че губят съня си, нямат и апетит. Докато при други приемът на големи количества храна е единственият начин за справяне с депресията.

Всъщност това не е така. Вредните храни, които поглъщаме в сериозни количества не ни карат да се чувстваме по-добре и да изглеждаме привлекателни.

Свързани статии

Кризата на идентичността

„Коя съм аз без него?“; „Той/тя беше другата ми половина.“ Всеки, който поне един път е бил с разбито сърце е смятал, че животът приключва с края на любовните взаимоотношения. Кризата на идентичността се изразява в ненамирането на себе си като личност, страхът да продължиш напред сам, страхът, че никога повече няма да бъдеш щастлив, обичан и да обичаш.

Депресирани ли сте, без да подозирате?

Отчаяние

Отчаяни и с емоции, които усещаме като рана в душата и сърцето, искаме на всяка цена бившата си половинка. Съзнателно пренебрегваме всички негативи на връзката. Усещаме се, че потъваме по всякакъв начин и смятаме, че само той или тя могат да бъдат нашата спасителна лодка.

Снимка: istock

Коментирай