Здраве и красота

9 здравословни ползи от патладжана

За какво помага вкусният зеленчук

02.10.2017г. / 07 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Патладжаните са прекрасни есенни зеленчуци. Те са вкусни, засищащи и изпълнени с множество полезни хранителни вещества.

Имат свойството да коригират анемията, да предотвратяват рак, да предпазват от храносмилателни проблеми, да подобряват сърдечносъдовото здраве и да регулират кръвното налягане.

Какви хранителни вещества съдържа патладжанът?

Този прекрасен зеленчук е богат на витамини С, К, В6, тиамин, ниацин, магнезий, фосфор, мед, фибри, фолиева киселина, калий и манган. В него не се съдържат почти никакви мазнини.

Кои са най-важните ползи за здравето от патладжана?

Подобрява храносмилането

Фибрите в патладжана улесняват храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Той подобрява естествените перисталтични движения на червата, което подобрява храносмилането и отделянето.

Здравословни ползи от морската вода

Помага за отслабване

Патладжаните не съдържат почти никакви мазнини и холестерол. Те са бедни на калории, но едновременно с това създават усещане за ситост дълго време. Имат свойството да потискат апетита, което прави редукцията на теглото по-лесно.

Превенция на рак

Фибрите, антиоксидантите и витамин С в патладжана укрепват имунната система и я правят по-устойчива в борбата с патогените. Някои активни вещества в патладжана потискат образуването на ракови клетки и тяхното разпространение.

Укрепва костите

Фенолните съединения в патладжана, както и богатството му на калий правят костите по-здрави и плътни.

Помага при анемия

Дефицитът на желязо бива успешно овладян, благодарение на патладжана. Той е богат още на магнезий и витамин В, които успешно се борят с анемията в комбинация с желязото.

Подобрява мозъчната функция

Патладжаните са чудесни източници на фитонутриенти, които стимулират мозъчната дейност и работата на нервната система. Това допринася за подпомагане на психичното здраве, премахване на токсините и увеличаване на притока на кръв към мозъка. Подобряват се паметовите способности и възможностите на мозъка да анализира информацията.

Здравословни ползи от желатина

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Фибрите в патладжана намаляват холестерола и плаките по съдовете. Консумацията на патладжан намалява стойностите на кръвното налягане. Полезен е още в превенцията на атеросклероза, стрес, сърдечни пристъпи.

Регулира кръвната захар

Високото съдържание на фибри в патладжана прави усвояването на въглехидратите бавно и постепенно. Това помага в контрола на кръвната захар и предпазва от резки скокове в стойностите ѝ.

Намалява риска от вродени дефекти

Благодарение на високите нива на фолиева киселина в състава си, патладжанът е отличен натурален помощник в борбата с вродените дефекти.

Коментирай