Свободно време

10 характерни особености на психопатите

Как да познаем това личностно разстройство

09.12.2022г. / 10 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Психопатите не са просто герои от холивудски филми. Дори не е задължително да са убийци, каквито сме свикнали да ги виждаме в различните филмови сценарии. Те са съществуващи личности и се намират сред нас. Дори може да живеете под един покрив с психопат, без да си давате сметка за признаците, които проявява.

По какво да познаете, че някой е психопат?

1. Липса на каквато и да е емпатия.

Може би най-отличителната черта на психопатите е, че те не са способни да изпитват чувства като емпатия, дълбоко съчувствие, когато някой страда. Те не могат да прощават и да вярват на някого. Психопатите много умело използват уязвимостта на околните. Дори не се замислят как точно да действат, защото имат вграден радар за локализиране на слабите места.

Как да познаем домашния насилник?

2. Те са манипулативни.

И точно защото умеят да отгатват и управляват слабите места на хората, психопатите знаят как точно да ви накарат да действате по тяхно усмотрение. Те могат да ви накарат сами да се разколебаете в мнението си, да правите неща, които иначе не бихте правили, да се съгласявате с тяхната правота.

3. Те никога не носят отговорност и са твърде импулсивни.

Психопатите никога не поемат отговорност за действията си. Те обвиняват другите за своите провали и никога себе си. Не са способни на самокритичност и не признават грешките си както пред себе си, така и пред околните. Способни са директно да ви обвинят за провалите си, отколкото да ги приемат като свои.

4. Нарцисизъм.

Психопатите се считат за по-висши от всички останали. Те не се свенят да го демонстрират по най-безпардонен начин. Изобщо не се интересуват от мнението и чувствата на околните, дори близките им. Интересното е, че в много случаи психопатите наистина са талантливи и способни да постигнат много добри резултати в своята област.

5. Те са патологични лъжци.

Психопатите лъжат на поразия. Те лъжат себе си и си вярват. Но преди всичко лъжат околните и то непрекъснато. Способни са да излъжат за всичко, дори за нещо безобидно, което не е от особено значение, просто им идва отвътре. Те лъжат за всичко без причина и понякога дори не се опитват да го скрият.

Знаци, че партньорът ви е емоционален насилник

6. Фалшив чар.

Психопатите могат да бъдат изключително чаровни и обаятелни. Те знаят как да привлекат вниманието и симпатиите на хората до момента, в който те попаднат в капана им. Добри оратори са и знаят как да предизвикат интерес.

7. Липса на разкаяние.

Тези хора смятат, че поведението, моралът и законите са за останалите, не и за тях. Това са ненужни регламенти, които убиват смисъла на онова, което правят. Психопатите дори не искат да разберат правилата, затова и безцеремонно ги нарушават. Те не спазват правила за шофиране, обществени норми, мамят и лъжат без разкаяние.

Свързани статии

8. Скука и непрекъснато търсене на тръпка.

Психопатите постоянно се нуждаят от тръпка в живота си, иначе губят интерес много бързо. Те могат да обидят други хора много лесно или да направят нещо лошо без да им мигне окото и без да проявят емоция. Те са привлечени от стреса и адреналина. Той е най-доброто решение за тях. Ето защо често психопатите упражняват екстремни спортове.

9. Агресия и обиди.

Първите признаци на психически тормоз, характерен за психопатите, са обидите и агресията към околните. Те могат да се проявят още в училищна възраст. Обикновено психопатите са емоционални терористи. Те се „хранят“ с това да карат другите да се чувстват зле, независимо дали става дума за познати, колеги, съученици, приятели, половинки. Мекушавите хора са най-честите жертви на психопатите.

10. Жажда за власт.

Властта е техен блян. Психопатите жадуват да управляват всичко и всички. Контролът е тяхна мечтана цел. С напредване на това личностно разстройство жаждата за власт обзема чудовищни размери и може да се превърне в истински кошмар за околните.