Здраве и красота

Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме

На какво се дължи това негово свойство

23.10.2017г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото не е толкова вредно. Въпреки че сме свикнали напоследък то да е сочено за причинител на висок холестерол, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 1 и 2, маслото има своите позитиви.

Това показват данните от проучване, публикувано в журнала PLOS ONE, пише rd.com.

Кокосовото масло – природното чудо

Изследователите са събрали резултатите от 9 научни статии по темата, включващи данните на повече от 600 хиляди души.

След анализа на данните учените са установили, че консумацията на масло намалява риска от хронични заболявания, проблеми със сърдечносъдовата система и диабет.

Констатациите показват, че маслото не само не причинява повишение на риска от тези заболявания, ами дори го намалява.

Консумиращите масло редовно имали с до 4% по-нисък риск от диабет тип 2.

Свързани статии

Необходими са още изследвания, за да се разбере защо маслото има подобно действие, най-вече срещу диабет тип 2. Предполага се, че се дължи на мононенаситените мастни киселини, открити в него. Те подобряват инсулиновата чувствителност на клетките.

Масло от хелихризум при болки в гърба и мускулите

Проучването няма за цел да стимулира прекалената консумация на масло. То не е лекарство и злоупотребата с количествата могат да имат тъкмо обратния ефект върху здравето.

Със сигурност обаче учените смятат, че маслото е за предпочитане пред захарите и маргарина, които увеличават многократно рисковете от изброените по-горе опасни заболявания.

Коментирай