Здраве и красота

Защо бременните трябва да хапват ядки и сушени плодове?

Намаляват риска от анемия и запек

27.10.2017г. / 10 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността означава щастие за всяка жена. В същото време това състояние е предизвикателство за вашето здраве, ето защо храненето ви е изключително важно.

Менюто на бременните трябва да съдържа необходимите хранителни вещества, като минерали, витамини, протеини и фибри, в достатъчни количества, за да задоволят нуждите и на развиващото се бебе.

За щастие има два вида храни (но не само те), които напълно отговарят на тези изисквания – сушените плодове и ядките. Вижте няколко добри причини да ги хапвате по-често.

Богати са на фибри, от които се нуждаете

Сушените плодове са най-добрата превенция за поява на запек и хемороиди, които са често срещани неразположения по време на бременност. Фибрите съдържащи се в сушените плодове намаляват риска от ускорено натрупване на килограми и регулират кръвното налягане. Ядките с кафяви покрития са особено богати на това хранително вещество. Това са бадеми, лешници, бразилски орехи (не прекалявайте с тях, тъй като в големи количества са токсични) и орехи. Но фурмите, сушените кайсии, стафидите, кокосовите стърготини също трябва да станат неразделна част от диетата на бременните жени.

Съдържат протеини

Протеините са ни необходими за редица процеси, които протичат в тялото ни, както и за развиващото се бебе през бременността. Сушените плодове и ядките, особено бадеми, орехи, шамфъстъци, кокосови орехи и фурми са богати източници на протеини. Ето защо може да ги направите част от вашия хранителен режим, особено, ако ви се хапва нещо сладко.

Ядките и годжи бери подобряват кръвообращението

Осигуряват ви желязо

Това е един от най-важните минерали, на които не бива по принцип да се допуска дефицит, а по време на бременност още повече. Според специалисти, една бременна се нуждае от около 27 мг дневно.

Желязото помага на тялото ви да произвежда повече кръвни клетки и следователно хемоглобин, който доставя кислород до всяка част на тялото. Необходимо е, за да се чувствате енергични и намалява риска от появата на анемия. Ето защо хапвайте повече сушени плодове, но включете в менюто си и годжи бери.

Свързани статии

Богати са на минерала мед

Този минерал се съдържа в значителни количества в ядки като кашу, кедрови ядки, шамфъстък и орехи. Сушени плодове, като кокос, кайсии, фурми, също ще ви осигурят достатъчно мед. Този елемент подпомага по-доброто усвояване на желязото и е отговорен за развитието на мозъка на плода.

Осигурете си достатъчно калций, магнезий и манган

Развитието на скелета, мускулите, нервите и лигаментите (ставни връзки и ставни капсули) в плода, би било невъзможно без тези важни минерали. Консумацията на сушени плодове, особено кайсии, ще ви осигури един здравословен прием на тези необходими вещества по време на бременност.

Коментирай