Здраве и красота

5 неща, за които подсказват зърната на гърдите

Кои са те

29.10.2017г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зърната на гърдите са една от най-нежните зони в женското тяло. Тяхното здраве, състояние и изменения могат да подсказват както за здравословното състояние, така и за различни промени в хормоналния статус на жената.

За какво подсказват промените в зърната на гърдите?

1. Изтичането на секрет от зърната е нормално, но може да подсказва и за здравословен проблем.

Много жени се плашат, ако забележат изтичане на воднист секрет от зърната. Обикновено това е характерно по време на бременността. Възможно е още да е причинено от кисти или да е симптом на рак на гърдата.

Защо мъжете обичат женските гърди?

Тези симптоми се наблюдават, когато секретът изтича без да стискате зърното. Иначе протичането на секрет при натиск се счита за нормално и безобидно.

При всички положения обаче е добре да се посъветвате с лекар, за да сте сигурни, че сте здрави.

2. Да имаш трето зърно не е рядко срещано.

Много хора си мислят, че тази аномалия е рядко явление, но не е така. Хиляди хора по света имат трето зърно по рождение без да подозират. То може да се намира на коренно различно от гърдите място. Често бива бъркано с бенка. Може да се премахне с лека козметична корекция.

3. Тренировките могат да причинят раздразнение на зърната.

Обилното изпотяване, изкуствените впити материи, от които се правят спортните екипи, както и триенето при движение могат да предизвикат раздразнение, лющене, сърбеж по зърната. Ако забележите нещо подобно, консултирайте се с лекар.

Свързани статии

4. Появата на косми около зърната е нормална, но понякога може да подсказва за проблем.

Счита се за нормална появата на косъмчета около ареолите на гърдите. Обикновено тяхното отстраняване не се препоръчва, за да не враснат навътре и да предизвикат възпаления.

Промени в гърдите от най-ранна бременност

Ако забележите, че косъмчетата стават прекалено черни, дебели, твърди или се размножават, посетете лекар незабавно. Тези изменения могат да подсказват за рак на млечната жлеза.

5. Болката при кърмене се случва често.

Не се плашете, ако зърната ви болят по време на кърмене. Това се случва на повечето кърмещи жени. Ако болката стане прекалено силна има вероятност да имате възпаление, затова се посъветвайте с лекаря си.

Коментирай